Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk čínskych priemyselných podnikov rástol v apríli pomalším tempom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firmy v chemickom a kovospracujúcom priemysle zaznamenali za štyri mesiace jeden z najvýraznejších rastov zisku.

Peking 27. mája (TASR) - Zisk čínskych priemyselných podnikov pokračoval minulý mesiac v prudkom raste, tempo rastu sa však v porovnaní s marcovým vývojom spomalilo. Rozsah rastu ziskov ovplyvnili vysoké ceny komodít a slabšie výsledky v oblasti produkcie spotrebného tovaru.

Ako vo štvrtok informoval čínsky štatistický úrad, zisk priemyselných podnikov v Číne vzrástol v apríli medziročne o 57 % na 768,63 miliardy jüanov (98,35 miliardy eur). V marci sa zisk firiem zvýšil medziročne až o 92,3 %. Marcové vysoké tempo rastu ziskov však ovplyvnila situácia spred roka, keď v marci 2020 sa priemyselná aktivita v dôsledku pandémie nového koronavírusu prudko spomalila.

Za prvé štyri mesiace tohto roka dosiahli čínske priemyselné podniky celkový zisk 2,59 bilióna jüanov. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 106 %. Aj vývoj za štyri mesiace ovplyvnila nepriaznivá pandemická situácia spred roka.

Štatistický úrad však poukázal na nerovnomerný vývoj v jednotlivých sektoroch. Ako uviedol zástupca úradu Ču Chung, zisk v niektorých oblastiach výroby spotrebného tovaru sa na predpandemickú úroveň stále nezotavil. Naopak, firmy v chemickom a kovospracujúcom priemysle zaznamenali za štyri mesiace jeden z najvýraznejších rastov zisku.