Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zisk čínskych priemyselných podnikov klesol takmer o štvrtinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Za január a február dosiahol zisk čínskych priemyselných podnikov 887,21 miliardy jüanov (120,18 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 22,9 %.

Peking 27. marca (TASR) - Zisk čínskych priemyselných podnikov sa v prvých mesiacoch tohto roka prepadol takmer o štvrtinu, keď príjmy firiem ovplyvnila kombinácia vysokých nákladov a slabého dopytu. Vláda síce koncom minulého roka ukončila prísne protipandemické opatrenia, čínska ekonomika sa však následkov dlhého obdobia obmedzení ešte v plnej miere nezbavila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje čínskeho štatistického úradu.

Za január a február dosiahol zisk čínskych priemyselných podnikov 887,21 miliardy jüanov (120,18 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 22,9 %. Údaje štatistického úradu zahrnujú zisky firiem s ročným príjmom viac než 20 miliónov jüanov z kľúčových operácií. Tempo poklesu sa tak na začiatku roka výrazne zrýchlilo po tom, ako za celý minulý rok klesol zisk priemyselných firiem v Číne zhruba o 4 %.

Čína zverejňuje kombinované výsledky za január a február pri väčšine svojich ekonomických ukazovateľov. Spojením údajov za dva mesiace sa vyhne prudkým výkyvom, ktoré spôsobujú týždeň trvajúce oslavy lunárneho čínskeho roka.

Analytik z China Everbright Bank Čou Mao-chua pripísal pokles ziskov firiem najmä vývoju v automobilovom sektore, kde výsledky ovplyvnili slabší dopyt, vyššie výrobné náklady, ústup od dotácií a cenová vojna. "Svetové ceny komodít zostávajú na vysokej úrovni, zatiaľ čo dopyt zo zahraničia pokračuje v poklese," uviedol Čou Mao-chua.

Čo sa týka jednotlivých odvetví, zo 41 hlavných priemyselných sektorov klesol zisk podnikov v 28 z nich. Najvýraznejší pokles zisku zaznamenali firmy v oblasti telekomunikácií, výroby počítačov a inej elektroniky. Tie informovali o poklese zisku o viac než 77 %.

(1 EUR = 7,3826 CNY)