Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zisk Erste Group vlani klesol o 87 %

Logo Erste Bank Group. Foto: TASR/AP

Dôvodom poklesu je zavedenie bankovej dane, relatívne nízke úroky a tiež odpisy aktív v Rumunsku a Chorvátsku. I

Viedeň 28. februára (TASR) - Rakúska banková skupina Erste Group dnes oznámila, že jej čistý zisk vlani klesol o 87 % na 61 miliónov eur z 483,5 milióna eur v predchádzajúcom roku 2012. Dôvodom poklesu je zavedenie bankovej dane, relatívne nízke úroky a tiež odpisy aktív v Rumunsku a Chorvátsku. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Vedenie banky si dalo za cieľ udržať v tomto roku prevádzkový zisk zhruba na vlaňajšej úrovni, keďže jej kľúčové trhy v Rakúsku a strednej i východnej Európe sa stabilizovali a objem klientskych úverov stagnuje.

Erste Group očakáva v tomto roku mierne oživenie ekonomík v regióne a udržanie nízkych úrokových sadzieb.

Po prepočítaní na akciu dosiahla vlani Erste Group čistý zisk 89 centov, zatiaľ čo v roku 2012 to bolo 2,17 eur/akcia.

Čistý úrokový výnos Erste Group sa v minulom roku znížil na 4,86 miliardy eur z 5,235 miliardy eur, a to najmä pre slabý dopyt po úveroch a nízke úrokové sadzby. Ale jej čisté príjmy z poplatkov a provízií v roku 2013 vzrástli na 1,81 miliardy eur z predvlaňajších 1,72 miliardy eur.

Vedenie Erste Group navrhne vyplatiť za minulý rok dividendy vo výške 20 centov na akciu.

V tomto roku banková skupina, ktorá je tretím najväčším poskytovateľom úverov v strednej a východnej Európe očakáva slabší štart. Napriek tomu chce udržať prevádzkový zisk na vlaňajšej úrovni 3,1 miliardy eur. Mal by jej pritom pomôcť pokles bankovej dane, na 270 miliónov eur v tomto roku z vlaňajších 311 miliónov eur.