Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zisk farmaceutického koncernu Roche vlani mierne vzrástol

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že v roku 2022 zaznamenala tržby na úrovni 63,3 miliardy švajčiarskych frankov (63,43 miliardy eur).

Bazilej 2. februára (TASR) - Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche zaznamenal za minulý rok mierny rast tržieb aj zisku, v tomto roku však predpovedá slabšie výsledky. Dôvodom je, že očakávaný rast tržieb z predaja nových liekov nebude podľa firmy schopný vykompenzovať výrazný pokles dopytu po produktoch spojených s testovaním a liečbou ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť uviedla, že v roku 2022 zaznamenala tržby na úrovni 63,3 miliardy švajčiarskych frankov (63,43 miliardy eur). V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená rast o 1 %. Napriek slabému rastu firma mierne prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s tržbami na úrovni 63,2 miliardy CHF.

Zhruba o 1 % sa zvýšil aj jadrový prevádzkový zisk, v tomto prípade však spoločnosť zaostala za očakávaniami. Zisk dosiahol 22,2 miliardy CHF, zatiaľ čo analytici ho očakávali na úrovni 22,4 miliardy CHF.

V roku 2023 však Roche predpokladá pokles tržieb aj prevádzkového zisku, pričom percentuálny rozsah poklesu by mal dosiahnuť "dolnú hranicu jednociferného pásma". Spoločnosť vychádza z očakávaného výrazného poklesu testovania na COVID-19 a liečby, čo bude znamenať pokles dopytu po jej testoch a liekoch, napríklad Ronapreve.

(1 EUR = 0,998 CHF)