Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Zisk General Motors sa v 3. kvartáli prudko zvýšil

Sídlo americkej automobilky General Motors v Detroite. Foto: FOTO TASR/AP

Automobilka vďačí za pozitívny vývoj zotaveniu v USA a Číne po prudkom jarnom prepade dopytu spôsobenom pandémiou nového koronavírusu.

Detroit 5. novembra (TASR) - Zisk General Motors (GM) sa v 3. kvartáli výrazne zvýšil a prekonal očakávania trhu. Automobilka vďačí za pozitívny vývoj zotaveniu v USA a Číne po prudkom jarnom prepade dopytu spôsobenom pandémiou nového koronavírusu.

Čistý zisk za tri mesiace od júla do septembra stúpol o 72 % na 4,01 miliardy USD (3,42 miliardy eur) alebo 2,78 USD na akciu z 2,31 miliardy USD alebo 1,60 USD na akciu v rovnakom období vlani. Zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol 4,07 miliardy USD alebo 2,83 USD na akciu, pričom analytici počítali len s 1,38 USD na akciu. Tržby v medziročnom porovnaní prakticky stagnovali na 35,48 miliardy USD po 35,47 miliardy USD.

Nečakane dobré výsledky podľa GM dokazujú, že koncern dokáže zvládnuť aj turbulencie a náročné časy, ktorými teraz prechádza globálna ekonomika.

Motorom rastu zisku bolo oživenie dopytu po nákladných autách a športovo-úžitkových vozidlách (SUV) v USA a zotavenie predaja v Číne. Akcie GM sa v predburzovom obchodovaní posilnili o 5,5 %.

(1 EUR = 1,1721 USD)