Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk Goldman Sachs vzrástol o dve tretiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšia americká investičná banka informovala, že v 3. kvartáli dosiahla čistý zisk 5,28 miliardy USD (4,55 miliardy eur).

New York 15. októbra (TASR) - Americká banka Goldman Sachs zaznamenala za 3. kvartál rast zisku o dve tretiny a výrazne prekonala očakávania trhov. Podobne ako v prípade ďalších amerických bánk, aj pod výsledky Goldman Sachs sa podpísal rekordný objem fúzií a akvizícií.

Najväčšia americká investičná banka v piatok informovala, že v 3. kvartáli dosiahla čistý zisk 5,28 miliardy USD (4,55 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 66 %.

Zisk na akciu po úprave o mimoriadne položky vzrástol z 9,68 USD v 3. štvrťroku minulého roka na 14,93 USD. Banka tak vysoko prekonala očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom upraveného zisku na akciu na 10,11 USD.

Čisté tržby Goldman Sachs dosiahli 13,61 miliardy USD. Oproti 3. štvrťroku minulého roka sa tak zvýšili o 26 %. Aj v tomto prípade investičná banka prekonala odhady analytikov, ktorí očakávali tržby na úrovni 11,67 miliardy USD.

Tržby banky výrazne podporila divízia investičného bankovníctva, v rámci ktorej čisté tržby vyskočili o 88 % na 3,70 miliardy USD. Výrazne sa zvýšili aj tržby v divízii globálnych trhov. Dosiahli 5,61 miliardy USD, čo medziročne predstavuje rast o 23 %.