Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk IAG, materskej spoločnosti British Airways, vlani klesol

Lietadlo spoločnosti British Airways. Foto: TASR/AP

Konkrétne, zisk IAG po zdanení v minulom roku klesol na 1,72 miliardy eur z takmer 2,89 miliardy eur v roku 2018.

Londýn 28. februára (TASR) - International Consolidated Airlines Group (IAG), materská spoločnosť British Airways, španielskej Iberie a Vuelingu, v piatok oznámila, že jej čistý zisk vlani klesol o 41 %. Dôvodom boli vyššie náklady na palivo a štrajky. Uviedla tiež, že jej výhľad v aktuálnom roku negatívne ovplyvnil koronavírus.

Konkrétne, zisk IAG po zdanení v minulom roku klesol na 1,72 miliardy eur z takmer 2,89 miliardy eur v roku 2018.

Tržby sa zvýšili na 25,51 miliardy eur z 24,41 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Pri konštantných kurzoch tržby divízie osobnej dopravy však klesli v roku 2019 o 0,5 %.

Prevádzkový zisk pred očistením od jednorazových položiek mierne stúpol na 3,29 miliardy eur z 3,23 miliardy eur v roku 2018.

Náklady na palivo za celý minulý rok vzrástli o 9,6 % a vo 4. štvrťroku sa zvýšili o 5,6 %.

Správna rada navrhla zvýšiť dividendu na 17 centov na akciu zo 16,5 centu/akcia v predchádzajúcom roku.

Spoločnosť IAG uviedla, že jej výhľad na tento rok ovplyvnil slabší dopyt po vypuknutí epidémie koronavírusu. Presunula preto časť svojej uvoľnenej kapacity na diaľkové linky so silnejším dopytom. Zvlášť kapacita na linkách do Talianska sa výrazne znížila a v nasledujúcich dňoch plánuje ďalšiu redukciu v závislosti od vývoja dopytu.

"Naše spoločnosti budú aj naďalej prijímať opatrenia na zmiernenie negatívnych vplyvov, aby lepšie prispôsobili ponuku dopytu a vývoju situácie. Iniciatívy v oblasti nákladov a výnosov sa zavádzajú v rámci celej skupiny," uviedla IAG.

Generálny riaditeľ Willie Walsh, ktorý na konci marca odchádza z funkcie uviedol, že po slabších výsledkoch v minulom roku, pod ktoré sa podpísali drahšie palivá a štrajky, je teraz „výhľad výnosov nepriaznivo ovplyvnený slabším dopytom v dôsledku koronavírusu“.

Walsh odchádza 26. marca a na jeho miesto nastúpil Luis Gallego, šéf španielskej leteckej spoločnosti Iberia.