Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Zisk ING vo 4. štvrťroku vzrástol menej, ako sa čakalo

Muž kráča okolo pobočky banky ING v Bruseli. Foto: TASR/AP

Pri pohľade na rok 2022 ING uviedla, že je dobre pripravená orientovať sa v súčasnom prevádzkovom prostredí so solídnymi kapitálovými rezervami a silným rizikovým profilom.

Amsterdam 3. januára (TASR) - Holandská finančná skupina ING v ING Groep zaznamenala vo 4. štvrťroku 2021 nárast zisku, ale menší, ako jej predpovedali analytici. Prispeli k tomu vyššie rezervy, ako sa očakávalo, keďže najväčšia holandská banka sa pripravuje na vplyv vysokej inflácie na zákazníkov.

ING vo štvrtok oznámila, že jej zisk pred zdanením sa vo 4. štvrťroku zvýšil o 27 % na 1,33 miliardy eur z 1,05 miliardy eur v rovnakom období predchádzajúceho roka 2020. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, jej však predpovedali vyšší zisk 1,47 miliardy eur. Banka si totiž v závere roka vyčlenila viac peňazí na tzv. zlé úvery.

Konkrétne opravné položky na zlyhané úvery sa v uplynulom štvrťroku zvýšili na 356 miliónov eur z 208 miliónov eur. Dôvodom sú obavy, že rastúca inflácia a náklady na energie by mohli poškodiť platobnú schopnosť klientov, ktorí majú hypotéky.

Čistý zisk ING v sledovanom období vzrástol o 30 % na 945 miliónov eur zo 727 miliónov eur v predchádzajúcom roku.

Spomedzi kľúčových ukazovateľov ziskovosti bánk sa čistá úroková marža ING mierne znížila oproti predchádzajúcemu roku na 1,37 % z 1,41 %. Banka bola pod tlakom nízkych úrokových sadzieb, hoci ho zmiernila účtovaním záporných sadzieb na väčšie vklady klientov.

Výnosy z poplatkov a provízií stúpli vo 4. kvartáli o 20 % na 925 miliónov eur, keďže banka účtovala retailovým klientom viac za bankové balíčky, platby a investičné produkty.

Úvery klientom sa zvýšili o 4,8 % alebo o 13,4 miliardy eur na 632 miliárd eur.

Pri pohľade na rok 2022 ING uviedla, že je dobre pripravená orientovať sa v súčasnom prevádzkovom prostredí so solídnymi kapitálovými rezervami a silným rizikovým profilom.