Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk kanadského koncernu Imperial Oil vzrástol viac než dvojnásobne

Obchodníci pracujú na burze cenných papierov v New Yorku v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Tržby sa zvýšili z 10,3 miliardy CAD pred rokom na 15,22 miliardy CAD.

Calgary 30. októbra (TASR) - Kanadská ropná spoločnosť Imperial Oil vykázala za 3. kvartál prudký rast zisku a tržieb. Ako v prípade jej amerických konkurentov, aj výsledky kanadskej firmy podporili vysoké ceny ropy. Napriek tomu v prípade tržieb zaostala za očakávaniami. Informovali o tom agentúra Reuters a server RTTNews.

Ropné spoločnosti ťažia zo súčasných vysokých cien ropy. Dôvodom je vojna na Ukrajine a sankcie voči Rusku, v dôsledku čoho sa obmedzili toky suroviny, navyše ceny čiastočne stále ovplyvňuje zníženie ťažby v predchádzajúcom období po tom, ako dopyt obmedzovala pandémia nového koronavírusu. Aj keď sa ceny komodity v posledných týždňoch zmiernili, v medziročnom porovnaní sú stále zhruba o 30 % vyššie.

Druhá najväčšia ropná spoločnosť v Kanade, v ktorej väčšinový podiel kontroluje americký Exxon Mobil, oznámila, že v 3. štvrťroku zaznamenala čistý zisk 2,04 miliardy kanadských dolárov (1,51 miliardy eur). Na akciu to predstavuje 3,24 CAD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázala firma zisk 908 miliónov CAD (1,29 CAD/akcia).

Tržby sa zvýšili z 10,3 miliardy CAD pred rokom na 15,22 miliardy CAD. Napriek výraznému rastu tržieb spoločnosť v tomto ukazovateli zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s ich rastom na viac než 18 miliárd CAD.

(1 EUR = 1,3542 USD)