Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Zisk kanadského výrobcu Magna sa vo 4. kvartáli prepadol o 80 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Zisk očistený o mimoriadne položky dosiahol na akciu 91 centov, pričom pred rokom predstavoval 1,30 USD.

Aurora 12. februára (TASR) - Zisk kanadského výrobcu autodielov Magna International sa v poslednom štvrťroku minulého roka prepadol zhruba o 80 %, napriek rastu tržieb. Firma zároveň varovala, že očakáva pokračovanie problémov, ktoré jej spôsobujú najmä vysoké ceny vstupných materiálov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Spoločnosť uviedla, že zisk za 4. kvartál minulého roka dosiahol 95 miliónov USD (88,87 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla spoločnosť zisk 464 miliónov USD.

Zisk očistený o mimoriadne položky dosiahol na akciu 91 centov, pričom pred rokom predstavoval 1,30 USD. Firma tak výrazne zaostala za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na akciu na 1,06 USD.

Prepad zisku spôsobili do veľkej miery výrazne rastúce vstupné náklady, pričom tento problém sa ešte neskončil. Ako povedal finančný riaditeľ firmy Patrick McCann, počítajú s tým, že tlak na vstupné náklady bude pokračovať aj v roku 2023.

Tržby vzrástli o 5 % na 9,57 miliardy USD. V tomto ukazovateli tak Magna International mierne prekonala očakávania trhov, ktoré odhadovali tržby na úrovni 9,51 miliardy až 9,55 miliardy USD. Pod iba 5-percentný rast sa podpísali negatívne kurzové vplyvy. Bez ich započítania sa tržby zvýšili o 13 %.

(1 EUR = 1,069 USD)