Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Zisk lodiarskeho koncernu Maersk sa v 2. kvartáli prepadol o vyše 70 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tržby spoločnosti dosiahli 12,99 miliardy USD oproti 21,65 miliardy USD v rovnakom období roka 2022. Dôvodom je pokles prepravných sadzieb, navyše, aj objem prepravovaného tovaru klesol.

Kodaň 4. augusta (TASR) - Dánska lodiarska spoločnosť A.P. Moller Maersk oznámila za 2. kvartál prepad zisku o viac než 70 %, keď výsledky ovplyvnil prudký pokles sadzieb za nákladnú dopravu. Napriek tomu firma prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s ešte horším vývojom. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu CNBC.

Svetový prepravca lodných kontajnerov so 17-percentným podielom na trhu, ktorý je považovaný za barometer vývoja svetového obchodu, v piatok uviedol, že jeho zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) dosiahol v 2. štvrťroku 2,91 miliardy USD (2,66 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenal Maersk tento zisk na rekordnej úrovni 10,3 miliardy USD. Výsledok však prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom EBITDA až na 2,41 miliardy USD.

Tržby spoločnosti dosiahli 12,99 miliardy USD oproti 21,65 miliardy USD v rovnakom období roka 2022. Dôvodom je pokles prepravných sadzieb, navyše, aj objem prepravovaného tovaru klesol. Maersk však pred týmto vývojom upozorňoval už skôr, pričom rok 2022, v ktorom sa námorné prepravné sadzby prudko zvýšili, označil za "mimoriadny". Už v tom období spoločnosť očakávala, že výška sadzieb sa začne rýchlo normalizovať.

(1 EUR = 1,0932 USD)