Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Zisk oceliarní Salzgitter sa v minulom roku prepadol o vyše 80 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Výsledky ovplyvnili nepriaznivé ekonomické podmienky, ktoré viedli k poklesu produkcie, ako aj nižšie ceny ocele.

Salzgitter 15. marca (TASR) - Nemecká oceliarska spoločnosť Salzgitter oznámila za minulý rok pokles zisku o viac než 80 %. Ako uviedla, výsledky ovplyvnili nepriaznivé ekonomické podmienky, ktoré viedli k poklesu produkcie, ako aj nižšie ceny ocele. Informovala o tom agentúra DPA.

Jeden z najväčších producentov ocele v Európe v piatok uviedol, že v minulom roku zaznamenal čistý zisk 204,1 milióna eur, čo na akciu predstavuje 3,70 eura. Na porovnanie, v predchádzajúcom roku čistý zisk Salzgitteru dosiahol takmer 1,09 miliardy eur a na akciu približne 20 eur.

Zisk pred zdanením dosiahol 238,4 milióna eur. V predchádzajúcom roku predstavoval približne 1,25 miliardy eur. V prípade zisku pred zdanením aj pred úrokmi (EBIT) sa zisk prepadol z 1,31 miliardy na 355,1 milióna eur a zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) klesol z 1,62 miliardy na 677 miliónov eur.

Vývoj zisku ovplyvnili nižšia produkcia aj ceny ocele. Produkcia vlani dosiahla 5,71 milióna ton, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku zaznamenala vyše 6,1 milióna ton. Externé tržby predstavovali necelých 10,8 miliardy eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje pokles o 14 %.

Na tento rok počíta Salzgitter s externými tržbami približne na úrovni z minulého roka, prípadne s ich miernym rastom. Odhaduje, že sa budú pohybovať v rozmedzí od 10,5 miliardy do 11 miliárd eur.