Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zisk oceliarskeho gigantu ArcelorMittal klesol o viac než polovicu

Na archívnej snímke pohľad na závod ArcelorMittal. Foto: TASR/AP

ArcelorMittal informoval, že v dôsledku zhoršovania ekonomickej situácie vo svete sa dopyt po oceli znížil.

Brusel 10. novembra (TASR) - Oceliarsky koncern ArcelorMittal oznámil za 3. kvartál pokles zisku o viac než polovicu, spoločnosť však prekonala očakávania trhov. Pod lepšie než predpokladané výsledky sa podpísalo najmä zníženie nákladov a úspory na energiách, ktoré pomohli čiastočne vykompenzovať pokles dopytu po produktoch firmy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Oceliarsky koncern so sídlom v Luxemburgu vo štvrtok uviedol, že kľúčový zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA), ktorý trhy sledujú najviac, dosiahol v 3. štvrťroku 2,7 miliardy USD (2,69 miliardy eur). To je menej než polovica v porovnaní so ziskom v rovnakom období minulého roka, spoločnosť však prekonala očakávania ekonómov. Tí počítali s poklesom EBITDA až na 2,34 miliardy USD.

Celkové tržby dosiahli 18,98 miliardy USD. V porovnaní s 3. kvartálom minulého roka to znamená pokles o 6 %.

ArcelorMittal informoval, že v dôsledku zhoršovania ekonomickej situácie vo svete sa dopyt po oceli znížil. Navyše, výrazne vzrástli ceny energií, na čo spoločnosť reagovala obmedzením výrobných kapacít a znížením energetickej spotreby. Ako dodala, v Európe znížila spotrebu plynu zhruba o 30 %.

(1 EUR = 1,0039 USD)