Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk Philipsu vo 4. kvartáli klesol

Na snímke vstup do sídla Philipsu v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Koncern Philips uviedol, že začne proces vytvárania samostatnej právnej štruktúry svojej divízie domácich spotrebičov v rámci spoločnosti. Táto divízia dosiahla tržby vo výške 2,3 miliardy eur.

Amsterdam 28. januára (TASR) - Holandský výrobca spotrebnej elektroniky Philips v utorok oznámil, že preskúma možnosti svojej divízie domácich spotrebičov, keďže vo 4. štvrťroku 2019 zaznamenal pokles čistého zisku o 17 %.

Koncern Philips uviedol, že začne proces vytvárania samostatnej právnej štruktúry svojej divízie domácich spotrebičov v rámci spoločnosti. Táto divízia dosiahla tržby vo výške 2,3 miliardy eur. Dokončenie celého procesu očakáva v priebehu 12 až 18 mesiacov.

Philips zároveň informoval, že jeho čistý zisk v posledných troch mesiacoch minulého roka klesol na 556 miliónov eur, čo predstavuje 62 centov na akciu, zo 673 miliónov eur alebo 72 centov/akcia v predchádzajúcom roku. Analytici odhadovali, že sa zníži menej, na 602 miliónov eur.

Celkové tržby koncernu za tri mesiace do konca decembra 2019 vzrástli na 5,96 miliardy eur z predvlaňajších 5,59 miliardy eur, pričom tzv. porovnateľné tržby sa zvýšili o 3 %. Analytici predpovedali Philipsu tržby 6,03 miliardy eur.

Marža upraveného zisku pred úrokmi, zdanením a amortizáciou (EBITA) vzrástla o 50 bázických bodov na 17,9 %.

V roku 2020 sa chce Philips zamerať na rast porovnateľných tržieb o 4 až 6 % a zlepšenie marže EBITA o približne 100 bázických bodov.