Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Zisk pred zdanením skupine MOL v 1. štvrťroku klesol na 382 mil. USD

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výsledky skupiny boli naďalej ovplyvňované mimoriadnymi vládnymi opatreniami, keď dodatočné zdanenie príjmov pre rok 2024 bolo zaúčtované v prvom štvrťroku s efektom 110 miliónov USD.

Bratislava/Budapešť 10. mája (TASR) - Skupina MOL dosiahla v prvom štvrťroku 2024 napriek náročným externým podmienkam zisk pred zdanením na úrovni 382 miliónov USD, čo je v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom menej o 18 % a medziročne menej o 29 %. Informovala o tom spoločnosť Slovnaft, ktorá je súčasťou skupiny.

Výsledky skupiny boli naďalej ovplyvňované mimoriadnymi vládnymi opatreniami, keď dodatočné zdanenie príjmov pre rok 2024 bolo zaúčtované v prvom štvrťroku s efektom 110 miliónov USD. Daň z ropy Brent-Ural a daň z oxidu uhličitého (CO2) mali na hospodárenie dosah, každá po 27 miliónov USD.

"Aj keď sme sa museli vyrovnať s výzvami externého prostredia, dokázali sme dosiahnuť dobré výsledky. Naša stabilita je kľúčom k posilneniu bezpečnosti dodávok v strednej a východnej Európe a realizácii strategických investícií, ako je napríklad komplex Polyol v hodnote 1,3 miliardy eur, ktorý čoskoro spustíme," uviedol predseda predstavenstva MOL Zsolt Hernádi.

Skupina MOL je medzinárodná integrovaná ropná, plynárenská, petrochemická a maloobchodná spoločnosť so sídlom v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách. Prevádzkuje tri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Vlastní sieť takmer 2400 čerpacích staníc v 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

(1 EUR = 1,0732 USD)