Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Zisk prepravcu Maersk sa za rok 2023 prepadol o takmer 90 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firma zároveň varovala pred tohtoročnou "neistotou" v dôsledku pokračujúcich útokov jemenských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori.

Kodaň 8. februára (TASR) - Dánska spoločnosť Maersk, najväčší prepravca lodných kontajnerov na svete, oznámila za minulý rok prepad zisku o takmer 90 %, pod čo sa podpísala najmä vysoká porovnávacia základňa. Firma zároveň varovala pred tohtoročnou "neistotou" v dôsledku pokračujúcich útokov jemenských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Po mimoriadne úspešnom roku 2022, keď v dôsledku nedostatočnej kapacity ceny prudko vzrástli, sa v minulom roku situácia otočila. Dopyt klesol a s ním išli nadol aj prepravné sadzby.

Čistý zisk spoločnosti Maersk dosiahol v minulom roku 3,8 miliardy USD (3,53 miliardy eur), čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje pokles o 87 %. Napriek tomu zisk mierne prekonal očakávania trhov.

Aj v prípade tržieb boli výsledky o niečo lepšie, než očakávali analytici, oproti roku 2022 sa však rovnako prepadli. V roku 2022 zaznamenala dánska firma tržby na úrovni 81,5 miliardy USD, v minulom roku dosiahli 51 miliárd USD.

Maersk zároveň upozornil na riziká súvisiace s prepravou tovarov cez Červené more. "Čo sa týka trvania a rozsahu narušenia prepravy, aj naďalej tu pretrváva vysoká neistota," uviedla spoločnosť s tým, že problém môže trvať jeden kvartál alebo až do konca roka.

Maersk, podobne ako mnohí ďalší kontajneroví prepravcovia, presunul po útokoch jemenských povstalcov na obchodné lode svoje plavidlá z trasy vedúcej cez Červené more a Suezský prieplav na podstatne dlhšiu trasu okolo Mysu Dobrej nádeje na juhu Afriky. To znamená vyššie náklady na dopravu tovarov do Európy.

(1 EUR = 1,0776 USD)

Nárast cien v lodnej preprave považuje spoločnosť Maersk za prechodný



Dánsky lodiarsky gigant Maersk predpokladá, že nedávne zvýšenie cien za kontajnerovú prepravu je len dočasné. Nadbytočná kapacita lodí spôsobí, že ceny v budúcnosti opäť klesnú, povedal vo štvrtok šéf spoločnosti Vincent Clerc. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Útoky jemenských militantov, ktorí v Červenom mori opakovane ostreľujú obchodné lode, spôsobili v posledných týždňoch prudký nárast cien prepravy. Táto situácia zdôrazňuje, ako potrebné sú odolné dodávateľské reťazce, uviedol Clerc. Nákladné lode v súčasnosti uprednostňujú plavbu okolo južného cípu Afriky namiesto toho, aby sa vydali na krátku trasu cez Suezský prieplav. Aj spoločnosť Maersk pozastavila svoje plavby v oblasti na neurčito.

Maersk je druhou najväčšou kontajnerovou prepravnou spoločnosťou na svete po skupine MSC. Od februára 2025 bude spolupracovať s nemeckou spoločnosťou Hapag-Lloyd, svetovou päťkou v odvetví, v rámci lodnej aliancie s názvom Gemini Cooperation.

Po najlepšom finančnom výsledku zaznamenanom v roku 2022 sa tržby aj zisk spoločnosti Maersk v minulom roku výrazne znížili. Ročný obrat klesol z 81,5 miliardy amerických dolárov (75,63 miliardy eur) na približne 51,1 miliardy USD, zatiaľ čo zisk bol vo výške 3,9 miliardy USD. V rekordnom roku 2022 zisk predstavoval až 29,3 mld. USD.

V dôsledku napätých dodávateľských reťazcov počas pandémie nového koronavírusu prepravné spoločnosti výrazne zvýšili svoje kapacity. Dopyt sa však následne prepadol, keďže mnohé znižovali svoje zásoby a spotrebitelia v dôsledku vysokej inflácie obmedzovali výdavky.

(1 EUR = 1,0776 USD)