Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zisk Raytheonu podporili dopyt po leteckej doprave a vojna na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Raytheon Technologies oznámil, že za 4. kvartál minulého roka dosiahol čistý zisk 1,42 miliardy USD (1,31 miliardy eur).

New York 24. januára (TASR) - Americký letecký a zbrojársky koncern Raytheon Technologies zvýšil kvartálne tržby, zaostal však za očakávaniami. Naopak, v prípade upraveného zisku boli jeho výsledky lepšie, než trhy predpokladali. Výsledky podporil zvýšený dopyt po leteckej doprave, ale aj vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý zvýšil investície mnohých štátov do obrany. Informovala o tom agentúra Reuters.

Raytheon Technologies oznámil, že za 4. kvartál minulého roka dosiahol čistý zisk 1,42 miliardy USD (1,31 miliardy eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala firma zisk približne 690 miliónov USD. Zisk upravený o jednorazové položky, ktorý je pre trhy dôležitejším ukazovateľom, dosiahol 1,87 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 1,27 USD. Spoločnosť tak prekonala očakávania, keď analytici počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,24 USD.

Tržby dosiahli 18,08 miliardy USD. V medziročnom porovnaní vzrástli o 6,2 %, analytici však počítali s výraznejším zvýšením. Odhadovali, že tržby za 4. kvartál minulého roka dosiahnu 18,15 miliardy USD.

Výsledky spoločnosti podporil rast dopytu po leteckej doprave, čo následne zvýšilo záujem o letecké motory, ďalšie komponenty, ako aj služby Raytheonu. K zákazníkom spoločnosti patria aj najväčší výrobcovia lietadiel na svete Airbus a Boeing.

Tržby rástli aj v zbrojárskej divízii Raytheon Technologies. Dosiahli 4,1 miliardy USD, čo predstavuje zvýšenie o vyše 6 %. Divízia vyťažila z rastu geopolitického napätia po útoku Ruska na Ukrajinu, ktorý mnohé štáty prinútil zvýšiť výdavky na obranu.

(1 EUR = 1,0871 USD)