Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Zisk reťazca McDonald's vzrástol v 3. štvrťroku takmer o polovicu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prispeli k tomu najmä akciové ponuky, ktoré prilákali do jej reštaurácií väčšie množstvo ľudí.

Oak Brook 24. októbra (TASR) - Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald's oznámila za 3. štvrťrok rast zisku takmer o polovicu. Prispeli k tomu najmä akciové ponuky, ktoré prilákali do jej reštaurácií väčšie množstvo ľudí.

Najväčší reťazec rýchleho občerstvenia na svete uviedol, že za 3. štvrťrok dosiahol čistý zisk 1,88 miliardy USD (1,60 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka zaznamenala firma zisk 1,28 miliardy USD. Medziročne to predstavuje rast o 47 %.

Zisk bez započítania jednorazových položiek dosiahol na akciu 1,76 USD. Firma tak mierne prekonala očakávania ekonómov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,75 USD.

Vedenie spoločnosti oznámilo, že zákazníkov do reštaurácií v USA pritiahli najmä nápoje za 1 USD a menu za 5 USD pod názvom McPick 2. Záujem však bol aj o drahšie burgery, napríklad so šalátom z avokáda.

Tržby však za očakávaniami zaostali. Dosiahli 5,75 miliardy USD, čo medziročne znamená pokles o 10 %. Analytici s poklesom počítali, očakávali však, že tržby dosiahnu 5,80 miliardy USD.

Pod pokles tržieb sa podpísal najmä fakt, že stále viac prevádzok McDonald's bolo prevedených na franšízy, najmä v Číne a Hongkongu. Tržby z reštaurácií otvorených viac než rok však vzrástli o 6 % a v prípade amerického trhu o 4,1 %.

(1 EUR = 1,1761 USD)