Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Zisk ruskej ropnej firmy Rosnefť zaostal za očakávaniami

Šéf ropného gigantu Rosnefť Igor Sečin. Foto: TASR/AP

Rosnefť v týchto dňoch uviedla, že za prvé tri mesiace tohto roka dosiahla zisk 13 miliárd rubľov (202,62 milióna eur), čo medziročne znamená rast o 8,3 %.

Moskva 8. mája (TASR) - Ruský ropný koncern Rosnefť zaznamenal v 1. kvartáli rast zisku, jeho rozsah však výrazne zaostal za očakávaniami. Produkcia a ceny ropy síce vzrástli, čo výsledky spoločnosti podporilo, na druhej strane ich ale negatívne ovplyvnil rast kurzu rubľa.

Rosnefť v týchto dňoch uviedla, že za prvé tri mesiace tohto roka dosiahla zisk 13 miliárd rubľov (202,62 milióna eur), čo medziročne znamená rast o 8,3 %. Analytici však očakávali, že zisk sa zvýši až na 22 miliárd rubľov.

Tržby pritom vzrástli o 34,5 % na 1,41 bilióna rubľov, k čomu prispel rast produkcie o 11 %. Rast ťažby podporila akvizícia ropnej spoločnosti Bašnefť, ako aj produkcia z nových ložísk.

Na margo slabšieho rastu zisku výkonný riaditeľ Rosnefti Igor Sečin povedal, že výsledky ovplyvnilo niekoľko faktorov, medzi nimi pokračujúce výkyvy na svetových komoditných trhoch a rast hodnoty rubľa.

Produkcia Rosnefti dosiahla v 1. kvartáli 70,3 milióna ton ropného ekvivalentu, čo predstavuje 5,79 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast, ale napríklad oproti októbru 2016 je to pokles o 70.000 barelov denne. Dôvodom je pristúpenie Ruska k dohode Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzení produkcie v 1. polroku tohto roka s cieľom zmierniť nadbytky komodity vo svete a podporiť ceny.