Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zisk Siemensu v 3. kvartáli klesol, varuje pred zhoršovaním podmienok

Pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky partner Siemensu, spoločnosť ABB, minulý týždeň varovala pred spomalením v Číne, čo sa premietlo do nižších objednávok.

Mníchov 1. augusta (TASR) - Nemecký konglomerát Siemens je ďalším z priemyselných gigantov, ktorí varovali pred zhoršujúcimi sa podmienkami vo svete. Hlavná automatizačná divízia konglomerátu už prispela k poklesu jeho celkového zisku o 6 % v uplynulom 3. štvrťroku obchodného roka 2018/19.

Generálny riaditeľ Joe Kaeser povedal, že viaceré podniky konglomerátu, od výroby vlakov po turbíny, už zaznamenali na svojich kľúčových trhoch oveľa slabšie podmienky. Napriek tomu Siemens potvrdil svoje celoročné prognózy.

Švajčiarsky partner Siemensu, spoločnosť ABB, minulý týždeň varovala pred spomalením v Číne, čo sa premietlo do nižších objednávok. A nemecký výrobca luxusných áut, koncern Daimler, revidoval svoju prognózu predaja automobilov Mercedes-Benz.

Čistý zisk najväčšieho európskeho priemyselného konglomerátu za tri mesiace do konca júna 2019 klesol na 1,14 miliardy eur z 1,21 miliardy eur pred rokom. Zaostal tak za odhadmi analytikov, ktorí očakávali zisk 1,18 miliardy eur.

Zisk za minulý rok však zahŕňal aj príjem vo výške 46 miliónov eur z ukončených prevádzok, predovšetkým aktivít v komunikáciách.

Upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v 3. kvartáli klesol o 12 % na 1,9 miliardy eur, najmä v dôsledku nižších príjmov v digitálnom priemysle (ktorý zápasil s klesajúcim dopytom po systémoch automatizácie výroby a riadenia), a tiež v plynárenstve a energetike.

Objednávky vzrástli o 8 % na 24,51 miliardy eur. Tržby Siemensu sa v 3. kvartáli zvýšili o 4 % na 21,28 miliardy eur z vlaňajších 20,47 miliardy eur, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.

Siemens stále očakáva za celý rok rast objednávok a marže EBITDA svojich priemyselných podnikov v dolnej polovici predpokladaného rozsahu 11 % až 12 %.

Potvrdil tiež prognózu pre upravený čistý zisk na akciu v rozmedzí 6,30 až 7 eur.