Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zisk skupiny A.P. Moller-Maersk v 3. kvartáli prekonal očakávania trhu

Logo lodiarenskeho koncernu Maersk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Skupina tiež potvrdila celoročné očakávania týkajúce sa EBITDA na úrovni 37 miliárd USD a free cash flow na úrovni 24 miliárd USD.

Kodaň 2. novembra (TASR) - Zisk dánskej skupiny A.P. Moller-Maersk v 3. kvartáli dosiahol nový rekord a prekonal očakávania trhu. Skupina, ktorá je najväčším prepravcom lodných kontajnerov na svete a je považovaná za barometer globálneho obchodu, varovala pred "čiernymi mračnami na horizonte".

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za tri mesiace od júla do septembra stúpol na 10,86 miliardy USD (10,92 miliardy eur) zo 6,94 miliardy USD v rovnakom období pred rokom. Analytici prognózovali 9,78 miliardy USD. Tržby medziročne vzrástli o 37 % na 22,77 miliardy USD.

Skupina tiež potvrdila celoročné očakávania týkajúce sa EBITDA na úrovni 37 miliárd USD a free cash flow na úrovni 24 miliárd USD.

Spoločnosť však pre obavy zo spomaľovania globálnej ekonomiky znížila vyhliadky dopytu po kontajnerovej preprave v tomto roku na -4 % až -2 % z -1% až +1 %. Maersk tiež počíta s tým, že globálna ekonomika bude pokračovať v spomaľovaní aj v roku 2023.

(1 EUR = 0,9947 USD)