Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zisk Swedbank v 3. kvartáli klesol viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia začali preverovať Swedbank po tom, ako švédska televízia vo februári informovala, že cez estónsku pobočku banky mohli pretiecť miliardy nezákonných prostriedkov.

Štokholm 23. októbra (TASR) - Švédska banka Swedbank, ktorá je tiež zapletená do škandálu s praním špinavých peňazí cez jej estónsku pobočku, zaznamenala v 3. kvartáli väčší, než očakávaný pokles čistého zisku. Pripísala to tvrdej konkurencii a vyšším nákladom.

„V každej produktovej oblasti vidíme tvrdú konkurenciu zo strany nových aj etablovaných hráčov a my musíme byť schopní rýchlo dodať nové riešenia našim zákazníkom,“ uviedol nový generálny riaditeľ Jens Henriksson.

Štvrťročný výsledok ovplyvnili aj vyššie náklady. Okrem niekoľkých jednorazových položiek sme vynaložili viac prostriedkov aj na prebiehajúce vládne vyšetrovanie a na prijatie opatrení na posilnenie našich procesov proti praniu špinavých peňazí,“ dodal.

Vyšetrovatelia začali preverovať Swedbank po tom, ako švédska televízia vo februári informovala, že cez estónsku pobočku banky mohli pretiecť miliardy nezákonných prostriedkov. Bývalá generálna riaditeľka Birgitte Bonnesenová bola preto v marci odvolaná z funkcie.

V apríli vytvorila Swedbank oddelenie boja proti finančnému zločinu a najala si právnickú firmu Clifford Chance, aby viedla interné vyšetrovanie.

Swedbank v stredu vyhlásila, že závery vyšetrovaní švédskych a estónskych úradov očakáva začiatkom budúceho roka.

Banka okrem toho oznámila, že jej čistý zisk v uplynulom 3. kvartáli klesol na 4,66 miliardy švédskych korún (434,28 milióna eur) z 5,53 miliardy SEK v predchádzajúcom štvrťroku, zatiaľ čo čistý úrokový výnos vzrástol o 3,6 % na 6,55 miliardy SEK.

Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, očakávali čistý zisk 4,74 miliardy SEK a čistý úrokový výnos 6,6 miliardy SEK.

Pomer vlastného kapitálu banky Tier 1, ukazovateľ jej finančnej sily, sa do konca septembra znížil na 16,3 % z 24,3 % v predchádzajúcom štvrťroku.

(1 EUR = 10,7303 SEK)