Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Walmartu v 1. kvartáli výrazne sklamal očakávania trhu

Na archívnej snímke zákazníčka s ochranným rúškom tlačí plný nákupný košík z predajne amerického maloobchodného reťazca Walmart v meste Derry. Foto: TASR/AP

Dôvodmi negatívneho vývoja sú podľa finančného riaditeľa koncernu Bretta Biggsa výrazný nárast cien palív a zvýšenie nákladov na prácu.

Bentonville 17. mája (TASR) - Zisk amerického maloobchodného reťazca Walmart v 1. kvartáli výrazne sklamal očakávania trhu. Dôvodom bol nárast nákladov a problémy v rámci dodávateľského reťazca. Koncern tiež znížil celoročné vyhliadky zisku. Akcie Walmartu v predburzovom obchodovaní strácali okolo 4 %.

Čistý zisk za tri mesiace do 30. apríla predstavoval 2,05 miliardy USD (1,97 miliardy eur) alebo 74 centov na akciu po 2,73 miliardy USD alebo 97 centov na akciu v rovnakom období pred rokom. Očistený zisk na akciu dosiahol 1,30 USD, pričom analytici počítali s 1,48 USD.

Tržby medziročne stúpli o 2,4 % na 141,57 miliardy USD zo 138,31 miliardy USD a prekonali očakávania analytikov na úrovni 138,94 miliardy USD.

Walmart zvýšil celoročnú prognózu tržieb, ale znížil očakávania týkajúce sa zisku. Podľa aktuálnej predpovede by tržby očistené o vplyv výmenných kurzov mali stúpnuť o 4 %. Koncern doteraz počítal s ich zvýšením o 3 %. Walmart aktuálne predpovedá, že celoročný zisk na akciu klesne o 1 %, pričom pôvodne očakával nárast okolo 5 %.

Dôvodmi negatívneho vývoja sú podľa finančného riaditeľa koncernu Bretta Biggsa výrazný nárast cien palív a zvýšenie nákladov na prácu.

(1 EUR = 1,0422 USD)