Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ziskovosť bankového sektora v EÚ je nad úrovňou spred pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zistenia EBA sú založené na vzorke 131 bánk, ktoré pokrývajú viac ako 80 % aktív bankového sektora EÚ.

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Ziskovosť bánk v Európskej únii (EÚ) sa v 3. štvrťroku 2021 zvýšila. Vládna podpora im počas pandémie nového koronavírusu pomohla znížiť počet zlyhaných úverov. Uviedol to v pondelok Európsky bankový dohľad (EBA), dozorný úrad EÚ.

Kvalita aktív sa ďalej zlepšila, existujú však obavy z úverov, ktoré ťažili z moratórií a systémov verejných záruk, a tiež zo všeobecnej neistoty spôsobenej variantom omikron nového koronavírusu, uviedol EBA vo svojom najnovšom štvrťročnom „prehľade rizík“.

"Ziskovosť sa stabilizovala na úrovniach vyšších ako pred pandémiou. Väčšina bánk očakáva nárast prevádzkových rizík najmä v dôsledku zvýšených kybernetických rizík," píše sa v správe.

Pomer zlyhaných, nesplácaných úverov (NPL) v 3. štvrťroku 2021 medzikvartálne klesol o 20 bázických bodov na 2,1 %, zatiaľ čo návratnosť vlastného kapitálu, kľúčový ukazovateľ ziskovosti, stúpla na 7,7 % z 2,5 % v rovnakom období 2020 a z 5,7 % v 3. štvrťroku 2019.

Základný pomer kapitálu k rizikovým aktívam bol v 3. štvrťroku minulého roka na úrovni 15,4 %, čo je o 10 bázických bodov menej v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, ale stále výrazne nad regulačnými požiadavkami, uviedol EBA.

Zistenia EBA sú založené na vzorke 131 bánk, ktoré pokrývajú viac ako 80 % aktív bankového sektora EÚ.