Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zisky bánk v USA v 1. kvartáli klesli, banky zvýšili rezervy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zisky bánk v USA dosiahli za prvé tri mesiace tohto roka 59,7 miliardy USD (55,69 miliardy eur).

Washington 24. mája (TASR) - Zisky amerických bánk klesli v 1. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu o vyše 6 % a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o viac než pätinu, uviedla v utorok Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC). Výsledky ovplyvnilo najmä zvýšenie objemu rezerv na krytie prípadných strát zo strany najväčších bánk v reakcii na zvýšenú ekonomickú a geopolitickú neistotu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zisky bánk v USA dosiahli za prvé tri mesiace tohto roka 59,7 miliardy USD (55,69 miliardy eur). V porovnaní so 4. kvartálom minulého roka to znamená pokles o 6,5 % a oproti 1. štvrťroku 2021 o 22,2 %. Vývoj ziskov ovplyvnili najmä najväčšie inštitúcie s aktívami nad 10 miliárd USD, ktoré na krytie prípadných úverových strát vyčlenili vyšší objem rezerv.

Práve zvýšenie rezerv predstavuje obrat oproti predchádzajúcemu obdobiu, keď banky po ústupe pandémie nového koronavírusu objem rezerv na krytie strát redukovali. Situáciu zmenila rastúca neistota vo svete, ktorá prinútila banky rezervy začať opäť zvyšovať.

(1 EUR = 1,072 USD)