Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Zisky bánk v USA v 3. kvartáli klesli o 1,2 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa zisky bánk ale zvýšili takmer o 36 %.

Washington 30. novembra (TASR) - Zisky bánk v USA v uplynulom štvrťroku klesli. Dôvodom bolo pomalšie znižovanie rezerv na krytie úverových strát.

Celkovo zisk amerických bánk v 3. kvartáli klesol o 1,2 % na 69,5 miliardy USD (61,64 miliardy eur), uviedol v utorok Federálny úrad na ochranu vkladov (FDIC). Finančné inštitúty totiž spomalili redukciu rezerv na krytie zlých úverov. Takisto ďalej zápasia s nízkymi úrokovými sadzbami.

V medziročnom porovnaní sa zisky bánk zvýšili takmer o 36 %. V rovnakom období v minulom roku totiž finančné inštitúty ešte stále zvyšovali rezervy na krytie úverových strát, keďže sa obávali, že pandémia spôsobí nárast zlyhaných úverov.

Banky znížili tieto rezervy už tretí kvartál po sebe, avšak tempo ich redukcie sa spomalilo, keď počas troch mesiacov od júla do septembra klesli o 5,2 miliardy USD po 10,2 miliardy USD v 2. štvrťroku.

Čistá úroková marža bánk sa zvýšila z rekordného minima v 2. kvartáli na 2,56 %, keď banky zaznamenali nárast úrokových výnosov o 5,2 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1276 USD)