Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Zisky čínskych priemyselných firiem v júni vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa štatistík zisky čínskych priemyselných firiem v júni medziročne stúpli o 11,5 % na 666,55 miliardy jüanov (81,93 miliardy eur) po zvýšení o 6 % v máji a poklese o 4,3 % v apríli.

Šanghaj 27. júla (TASR) - Zisky čínskych priemyselných firiem v júni vzrástli viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispelo k tomu uvoľnenie opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu, ktoré zvýšilo aktivitu vo výrobe. Ukázali to v pondelok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

Podľa štatistík zisky čínskych priemyselných firiem v júni medziročne stúpli o 11,5 % na 666,55 miliardy jüanov (81,93 miliardy eur) po zvýšení o 6 % v máji a poklese o 4,3 % v apríli. Júnový nárast ziskov v čínskom priemysle bol najstrmší od marca 2019.

Za celý prvý polrok 2020 zisky čínskych priemyselných firiem klesli medziročne o 12,8 % na 2,51 bilióna CNY. Tempo ich poklesu sa však zmiernilo z 19,3 % v období január - máj 2020.

Po rekordnom poklese príjmov v čínskom priemysle začiatkom roka, keď sa v krajine začal šíriť nový koronavírus, sa tamojšia ekonomika začala v 2. štvrťroku zotavovať. Pomohli jej ukončenie blokád, zmiernenie opatrení a vládne stimuly.

Analytici však v tejto súvislosti varujú, že zotavovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky je veľmi závislé od štátnych investícií, zatiaľ čo domáci a globálny dopyt zostáva slabý.

Aj štatistický úrad upozornil, že udržateľnosť priemyselných ziskov je neistá, keďže v krajine aj inde vo svete opäť stúpa počet nových prípadov ochorenia COVID-19. Niektorí experti sa domnievajú, že by mohlo ísť o druhú vlnu epidémie.

(1 EUR = 8,1453 CNY)