Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Žitňanskej novely zákona o službách zamestnanosti idú do 2. čítania

Na snímke predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím a ich začlenenie na trh práce by sa mohli posilniť.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím a ich začlenenie na trh práce by sa mohli posilniť. Predpokladajú to novely zákony o službách zamestnanosti z dielne Jany Žitňanskej (nezaradená), ktoré poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania.

S cieľom posilniť zamestnanosť zdravotne postihnutých navrhuje Žitňanská rozdeliť zákazky, prostredníctvom ktorých si zamestnávateľ môže plniť povinnosť zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím vo výške povinného podielu, na samostatnú kategóriu zákaziek na poskytnutie služieb a samostatnú kategóriu na dodanie tovaru a osobitne ku každej kategórii stanoviť výšku zákazky na započítanie jedného občana so zdravotným postihnutím.

Výška zákazky na započítanie jedného občana so zdravotným postihnutím má zostať v prípade zákazky na dodanie tovaru na výške 0,8-násobku celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve. Výška zákazky na poskytnutie služby by po novom mohla byť stanovená na 0,7-násobok ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy.

Pojem chránená dielňa navrhuje upraviť tak, aby lepšie vyhovoval zmenám v zamestnávaní osôb so zdravotným postihnutím, ich zvyšujúcej sa kvalifikácii aj rôznorodosti postihnutia. "Pojem chránenej dielne by mal zdôrazniť, že ide o pracovisko, na ktorom je pracovný priestor, pracovný výkon alebo pracovné podmienky vrátane možnosti flexibilného pracovného času a rozloženia práce prispôsobené celkovému zdravotnému a aktuálnemu fyzickému a psychickému stavu občanov so zdravotným postihnutím," píše sa v dôvodovej správe.

Pribudnúť by mohla možnosť dočasného vykonávania práce v pracovnom pomere aj mimo chránenej dielne alebo chráneného pracoviska, ak to umožňuje charakter práce alebo je to nevyhnutné na plnenie pracovných úloh.

V súvislosti s lepším začlenením osôb so zdravotným postihnutím na trh práce navrhuje rozšíriť definíciu samostatne zárobkovo činnej osoby o osoby, ktoré vykonávajú činnosť, ktorá spočíva vo využívaní výsledkov duševnej tvorivej činnosti chránených osobitnými zákonmi, ku ktorým patrí napríklad zákon o vynálezoch, priemyselných vzoroch a zlepšovacích návrhoch alebo autorský zákon.

Žitňanská tiež navrhuje zjednodušiť podávanie žiadosti o poskytnutie príspevku na činnosť pracovného asistenta a znížiť počet informácií, ktoré sú na žiadosť potrebné.

Novely by mohli nadobudnúť od 1. januára 2023.





luc mac