Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Živnosť alebo založenie s.r.o.? Čo sa vám viac oplatí

Peniaze Foto: TASR/AP

Každý začínajúci podnikateľ rieši dilemu, či sa mu oplatí zakladať viac s.r.o. alebo živnosť. Záleží to od viacerých faktorov, ktorá možnosť je pre vás výhodnejšia.

Bratislava 21. júla (OTS) - Výraznou výhodou založenia s.r.o. je, že za záväzky spoločnosti neručíte celý svojim majetkom, ale „iba“ celým majetkom spoločnosti, čomu už napovedá samotný názov – s ručením obmedzeným.

Aké sú hlavné výhody s.r.o. oproti živnosti?
• V podnikaní pôsobí na ľudí spoločnosť s ručením obmedzeným dôveryhodnejšie a to aj napriek tomu, že živnostník ručí celým svojim majetkom, takže môže stratiť oveľa viac ako s.r.o..
• Neručíte celým svojim majetkom či majetkom svojho manžela, ale „iba“ celým majetkom svojej firmy.
• Máte viac možností ako z peňazí, ktoré odvediete vyťažiť z toho výhody pre seba, ako by vyťažil živnostník.
• Pri vyššom príjme platí živnostník daň vo výške 25%, pre s.r.o. ale platí rovná daň 22% bez ohľadu na výšku príjmu.
• Keď sa chcete zbaviť živnosti, musíte ju vymazať z registra, no keď sa chcete zbaviť s.r.o. môžete ju predať a na tomto predaji zarobiť.
• Keď sa spoločnosti nedarilo podľa vašich predstáv, môžete jej pôsobenie ukončiť tým, že ju dáte do likvidácie.

Aké sú nevýhody podnikania so s.r.o.?
• Je jedno, či máte zisk alebo stratu, daňovú licenciu musíte platiť v každom prípade. Ak ste ale v zisku daňovú licencia je zahrnutá v sadzbe dani, čiže nebudete platiť nič navyše, ak nie viete si licenciu uplatniť v ďalších rokoch.
• Založenie s.r.o. je komplikovanejšie, strávite ním 7-10 dní plných vyplňovania formulárov a behania po úradoch. Chcete sa tomuto vyhnúť? Využite služby spoločnosti Online Invest, ktorá založí spoločnosť za vás za akciovú cenu 266€.
• Pri živnosti vám stačí jednoduché účtovníctvo, pri spoločnosti musíte mať už podvojné.
• Zrušiť spoločnosť je komplikovanejšie ako zrušiť živnosť, no môžete ju predať a získať peniaze navyše.

Rozhodli ste sa založiť si s.r.o.?
Je pre vás spoločnosť s ručením obmedzeným výhodnejšia ako živnosť? Máte tri možnosti, ako získať spoločnosť – založíte si ju vy sami, využijete služby Online Invest, ktorá ju založí za vás alebo si kúpite ready made spoločnosť, čo je už existujúca spoločnosť, ktorá bola založená za účelom ďalšieho predaja, takže po jej kúpe môžete začať podnikať prakticky do pár hodín. Posledné dve možnosti vám ušetria čas, ktorý budete môcť využiť efektívnejšie – oslovením potencionálnych klientov, rokovaniami s obchodnými partnermi, či hľadaním vhodného sídla spoločnosti.

Ako ušetriť na prenájme sídla?
Veľa podnikateľov rieši registračné sídlo tak, že si prenajme kanceláriu za stovky eur mesačne, ktorej adresu si zapíše ako sídlo spoločnosti v obchodnom registri, no do kancelárie nechodí vôbec, lebo ju nepotrebuje. Prenájom sídla od Company Consulting vám pomôže ušetriť stovky eur mesačne. Prenájom virtuálnej kancelárie, ktorá táto spoločnosť ponúka, stojí už od 11 €/mesačne. Ako to funguje?

Prenájom virtuálneho sídla
Keď nepotrebujete kancelárske priestory, neprenajímajte si ich. Prenajmite si iba to čo potrebujete – adresu, ktorú si môžete zapísať ako sídlo spoločnosti do ORSR. Prenajmite si virtuálne sídlo na niektorej zo 6 prestížnych bratislavských adries od spoločnosti Company Consulting a znížte svoje náklady o niekoľko sto eur mesačne.
Chcete sa dozvedieť viac o tom ako si založiť svoju s.r.o.? Dočítate sa o tom v článku: „Ako si založiť s.r.o. v roku 2015?“