Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Noví investori chcú vytvoriť v Zlatých Moravciach 96 pracovných miest

V meste by mala vzniknúť nová prevádzka zaoberajúca sa energetickým zhodnocovaním plastov.

Zlaté Moravce 19. januára (TASR) – V Zlatých Moravciach by mala vzniknúť nová prevádzka zaoberajúca sa energetickým zhodnocovaním plastov. V jestvujúcej priemyselnej hale v priemyselnom areáli v severnej časti mesta by malo byť za týmto účelom umiestnených šesť samostatných prevádzkových jednotiek, ktoré budú tvoriť nový energetický zdroj s celkovým výkonom 24 megawattov. Každá prevádzková jednotka bude prevádzkovaná samostatným užívateľom, jednotliví užívatelia budú zároveň aj investormi. Užívateľmi by mali byť spoločnosti WFF Drevotes, spol. s r.o. Nitra, GC Plast, s.r.o. Nitra, BONEGA, s.r.o. Bratislava a Greeneko, s.r.o. Bratislava.

Dvaja užívatelia zatiaľ nie sú určení. Predpokladaná spotreba elektrickej energie prevádzkovej jednotky predstavuje v porovnaní s produkciou 25 percent. Celá produkcia elektrickej energie z energetického centra bude dodávaná do verejnej elektrickej siete. Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Podľa predloženej dokumentácie plánujú investori vytvoriť spolu 96 pracovných miest.

Termín začiatku výstavby je predbežne naplánovaný na prvý štvrťrok tohto roka, výstavba by mala byť ukončená v poslednom kvartáli tohto roka. Predpokladané investičné náklady na prevádzkovú jednotku predstavujú 12 až 15 miliónov eur, spolu na technologický celok 72 až 90 miliónov eur. Prevádzková jednotka bude rozdelená na skladové priestory spojené s úpravou vstupného materiálu, priestory pre technológiu termického rozkladu vstupného materiálu (technológia depolymerizácie) a priestory pre energetické centrum (centrum kogenerácie). Vstupnou surovinou by mala byť zmes odpadových recyklovaných plastov, dreva a papiera, dovážaná z Talianska vo forme lisovaných kociek.