Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cena zlata dlhodobo klesá, pokles sa zrejme dostal na dno

zlaté prúty, uložené v sídle Bundesbanky. Foto: TASR/AP

Odborníci predpokladajú, že pokles ceny zlata na svetovom trhu súvisí s nastávajúcim koncom júna, štvrťroka a polroka.

Dubaj 29. júna (TASR) - Unca (31,1 gramu) zlata sa predávala v piatok na záver obchodného dňa na komoditnej burze v New Yorku po 1235 USD (944,19 eur) a za posledný týždeň sa znížila o 63 USD, teda o 4,5 %.

Cena unce zlata klesla na 3-ročné minimum 1182 USD v stredu (27. 6.). Informuje agentúra Sinchua.

Gerhard Schubert, šéf úseku vzácnych kovov v spoločnosti Emirates NBD v Dubaji, uviedol, že mierny vzostup ceny kovu nebude viesť k zmene negatívnej nálady na trhu so zlatom.

Odborníci predpokladajú, že pokles ceny zlata na svetovom trhu súvisí s nastávajúcim koncom júna, štvrťroka a polroka.

Schubert v pravidelnom týždennom komentári napísal, že končiaci sa štvrťrok znamenal pre cenu zlata skutočnú katastrofu. Na začiatku apríla sa jeho unca predávala ešte po 1600 USD a doteraz klesla o 23 %.

Pokiaľ ide o strednodobý výhľad, Schubert uviedol, že sa pre zlato zlé obdobie možno skončilo. Medzi dopytom a ponukou sa môže obnoviť rovnováha. Svoj názor podložil dvoma argumentmi. Po prvé, v roku 2009 kúpila indická centrálna banka od Medzinárodného menového fondu 200 ton zlata a za uncu platila po necelých 1146 USD. Pod túto úroveň cena zlata odvtedy nikdy neklesla. Po druhé, výrobné náklady na získanie unce zlata desiatich najväčších producentov zlata dosahuje 1100 USD a pod ňu sa nedá ísť. Expert NBD uviedol, že ak cena unce na trhu je menšia ako 10 % jeho nevyhnutných výrobných nákladov, prináša to určité nepríjemné dôsledky pre ťažbu kovu na celom svete.