Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Zlatý pádak dostal od Figeľa aj bývalý šéf železníc

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Pavol Kravec (nominant KDH) dostal pri odchode odstupné vo výške takmer 170. 000 eur. Okrem Kravca mali vysoké odstupné získať aj ďalší členovia manažmentu ZSSK a spoločnosti ZSSK Cargo.

Bratislava 10. júna (TASR) - Bývalému šéfovi Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavlovi Kravcovi mala byť vyplatená odmena vo výške takmer 170.000 eur. Na dnešnom mimoriadnom brífingu o tom informoval líder kresťanských demokratov Ján Figeľ, ktorý tzv. zlatý padák považuje za neprimeraný a neprijateľný.




Presné sumy Figeľ nevedel vyčísliť


Okrem Kravca mali vysoké odstupné získať aj ďalší členovia manažmentu ZSSK a spoločnosti ZSSK Cargo. Presné sumy Figeľ dnes vyčísliť nevedel. Potvrdil však, že pôjde o desiatky tisíc eur.

Aj keď vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) minulý rok nastavila pravidlá, ktoré mali zamedziť vyplácaniu podobných odmien v štátnych firmách, tieto zmeny sa implementovali na úrovni predstavenstiev a členov dozorných rád, manažmenty ich však podľa Figeľa neprijali. "Považujem to za zlyhanie predstavenstiev dotknutých spoločností, keďže nepostupovali ako vláda a ponechali si nastavenia z čias prvej Ficovej vlády," podčiarkol Figeľ.

Otázka cti


Kravec bol nominantom KDH. Predseda hnutia priznal, že zistená suma odstupného naštrbila jeho dôveru voči bývalému šéfovi ZSSK. Neprevzatie odmien členmi manažmentov je podľa Figeľa otázkou ich "cti a sebahodnotenia".

Na druhej strane Kravec podľa Figeľa pomáhal naštartovať elektronické aukcie v železničnom sektore ako v prvom na Slovensku a v osobnej a nákladnej doprave boli dosiahnuté úspory. "Spoločnosti boli konsolidované tak, že dnes sú konkurencieschopné, hlavne Cargo nekrachuje, enormne sa zlepšil hospodársky výsledok," zdôvodnil Figeľ.

Po Hrdej , Kravec, kto ďalší?


Správa o vysokom odstupnom pre Kravca prišla v čase, keď vo verejnosti rezonuje zlatý padák pre bývalú šéfku Slovenskej pošty v hodnote 178.000 eur. Zmluvu, na základe ktorej Hrdej prislúcha vysoké odstupné, podpísal Figeľ ako minister dopravy.

Figeľ dnes uviedol, že manažérske zmluvy v ďalších firmách podriadených ministerstvu dopravy si dal preveriť práve na základe zistenia výšky odmeny pre Hrdú.

Farizejstvo v priamom prenose


Riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš reagoval slovami: "Ukazuje sa, že slová Jána Figeľa o potrebe šetrenia v štátnej správe boli farizejstvom v priamom prenose. Jeho pretvárka, že ako hlavný akcionár spoločnosti, ktorý podpisuje zmluvy, o tejto odmene nevedel, nestojí už ani za komentár."