Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Zlatý padák exšéfky pošty je nehorázny, tvrdí Ján Počiatek

Ján Počiatek Foto: TASR

Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty je Tomáš Drucker.

Bratislava 4. júna (TASR) – Zlatý, či platinový padák vo výške 178.000 eur pre bývalú generálnu riaditeľku Slovenskej pošty Marcelu Hrdú od bývalého šéfa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jána Figeľa (KDH) považuje súčasný šéf rezortu Ján Počiatek (Smer-SD) za nehorázny.

"Drvivá väčšina tohto zlatého padáku je postavená na zlepšení hospodárenia Slovenskej pošty. To sa zlepšilo znížením plánovanej straty Slovenskej pošty za minulý rok z 12 miliónov eur na 8 miliónov eur. Tie 4 milióny eur sa však nedosiahli zlepšením prevádzkových hospodárskych výsledkov pošty, ale rozpustením opravnej položky vyplývajúcej zo súdneho sporu, v ktorom žalobca zomrel," vysvetlil na dnešnom mimoriadnom brífingu Počiatek.

Podľa neho je nespochybniteľné, že o takejto manažérskej zmluve so šéfkou Slovenskej pošty exminister Figeľ vedel, pretože ju jednak schválil rozhodnutím jediného akcionára Slovenskej pošty, a taktiež je na samotnej zmluve spolupodpísaný.

"Neviem, či sa vôbec v histórii vyskytol takýto prípad," komentoval ďalej výšku zlatého padáka Počiatek. Naznačil zároveň, že rezort dopravy sa vyplateniu tejto vysokej sumy s najväčšom pravdepodobnosťou nevyhne. Táto suma pritom podľa Počiatka predstavuje približne 25-ročný plat bežného poštára.

"Minister Počiatek sa sám usvedčil, že nejde o zlatý padák (odstupné), ale z veľkej časti o odmenu za zlepšené hospodárenie. Zlaté padáky tu boli počas prvej Ficovej vlády, kedy sa rozdávali nehorázne sumy v krachujúcich firmách. KDH presadzovalo vo vláde Ivety Radičovej výrazné zníženie odstupného a zavedenia odmeňovania na základe hospodárskych výsledkov. Suma pre pani Hrdú je aj pre nás vysoká, preto minister Ján Počiatek by mal namiesto alibistického očierňovania pristúpiť k úprave podobných zmlúv," reagoval na Počiatkove vyjadrenia hovorca KDH Matej Kováč.

Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Slovenskej pošty je od 29. mája tohto roka Tomáš Drucker, ktorý vo funkcii nahradil práve doterajšiu šéfku pošty Marcelu Hrdú.

Tu bude player