Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zlúčenie aktív klientov depozitárov cenných papierov skončí v novembri

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti obidva depozitáre intenzívne pripravujú technické zabezpečenie migrácie klientskych aktív.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Proces vytvorenia jedného centrálneho depozitára na Slovensku ide do finále. Potom, čo Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) schválila ukončenie účasti Národného centrálneho depozitára cenných papierov (NCDCP) v systéme na zúčtovanie cenných papierov (Target 2-Securities), začne od 15. novembra po migrácii klientskych aktív obsluhovať Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) aj klientov NCDCP. V pondelok o tom v spoločnej tlačovej správe informovali obe organizácie.

V súčasnosti obidva depozitáre intenzívne pripravujú technické zabezpečenie migrácie klientskych aktív. V rámci príprav sa začiatkom septembra zrealizovalo prvé kolo testovania migrácie aktív klientov NCDCP v testovacích prostrediach NCDCP, CDCP a ECB. Od 5. októbra príprava pokračuje druhým kolom testovania vo všetkých prostrediach. Výsledky testovania depozitáre poskytnú Národnej banke Slovenska, ktorá dohliada nad procesom prevodu aktív klientov NCDCP na CDCP, ako aj nad exitom NCDCP z Target 2-Securities.

CDCP nadviazal na činnosť predošlého Strediska cenných papierov, ktoré svoje služby poskytuje od 19. marca 2004. S účinnosťou od 16. marca 2006 sa stala stopercentným akcionárom centrálneho depozitára spoločnosť BCPB. CDCP získal povolenie na činnosť centrálneho depozitára na základe rozhodnutia NBS z 11. januára 2019.

NCDCP vznikol v máji 2014, v Obchodnom registri SR je zapísaný od 1. novembra 2014, v súlade s Koncepciou rozvoja kapitálového trhu MF SR. Zakladateľom a jediným akcionárom NCDCP je SZRB.