Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zmluva na obchvat Bratislavy sa podpíše v piatok 20. mája

Na snímke pohľad na diaľničný obchvat – Einsteinova cesta v mieste Pečnianského lesa. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Do 12 týždňov od podpisu zmluvy musí koncesionár urobiť finančné uzavretie projektu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) podpíše zmluvu na výstavbu obchvatu Bratislavy v piatok 20. mája v Čilistove (časť Šamorína). Zmluva sa podpíše s víťazom súťaže - združením firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra.

Informovala o tom dnes hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká. Do 12 týždňov od podpisu zmluvy musí následne koncesionár urobiť takzvané finančné uzavretie projektu.

Projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt) na obchvat Bratislavy, ktorý tvorí časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, opätovne odobrila vláda 11. mája tohto roku. Minister vtedy uviedol, že predpokladá spustenie výstavby projektu v lete alebo na jeseň.

Víťazné združenie na čele so spoločnosťou Cintra sľubuje obchvat postaviť za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur.

Otázka, čo s bratislavským obchvatom, ostala otvorená po bývalom ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD). Za jeho pôsobenia sa rozhodlo o výstavbe cesty tzv. projektom verejno-súkromného partnerstva (PPP) a prebehla aj súťaž, z ktorej vzišlo víťazné konzorcium na čele so španielskou firmou Cintra.