Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a Iránom sa upraví

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Protokol bude ešte predložený na vyslovenie súhlasu Národnej rade (NR) SR a následne prezidentke SR na ratifikáciu.

Bratislava 18. januára (TASR) - Zohľadnenie zásadných zmien v oblasti medzinárodného zdaňovania je cieľom Protokolu medzi Slovenskou republikou a Iránskou islamskou republikou, ktorým sa mení vzájomná zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia. Návrh na jeho uzavretie vo štvrtok schválila vláda. Protokol bude ešte predložený na vyslovenie súhlasu Národnej rade (NR) SR a následne prezidentke SR na ratifikáciu.

"Protokol nerozširuje bilaterálnu zmluvnú základňu Slovenskej republiky, ale modernizuje ju, pričom rešpektuje súčasné medzinárodné požiadavky na minimálne štandardy najmä v oblasti boja proti narúšaniu základu dane a presunom ziskov," priblížil rezort financií. Potreba úpravy tejto zmluvy vyplýva podľa neho zo zásadných zmien v oblasti medzinárodného zdaňovania, ktoré nastali od roku 2016, keď bola zmluva podpísaná.

Protokol upravuje a dopĺňa zmluvu najmä o vybrané opatrenia Akčného plánu G20 a OECD týkajúce sa boja proti erózii základov dane a presunu ziskov, ako aj iné opatrenia, napríklad zavedenie definície nového pojmu či úpravy v článku o výmene informácií. Ministerstvo konštatovalo, že spôsob zamedzenia dvojitému zdaneniu je úplne v kompetencii jednotlivých členských štátov a právo EÚ neupravuje uzatváranie týchto zmlúv.