Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Štátny rozpočet je v rozklade

Na snímke zľava predseda ZMOS Branislav Tréger a predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy počas tlačovej konferencie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) k ďalšej spolupráci v Bratislave 2. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V SR v týchto dňoch vrcholí legislatívna džungľa a dostávame sa asi do najväčšieho pralesa za ostatných 30 rokov existencie SR, uviedol Andrassy.

Bratislava 2. marca (TASR) - Štátny rozpočet je v rozklade. Vo štvrtok to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger po stretnutí s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomírom Andrassym na spoločnej tlačovej konferencii.

NKÚ považuje ZMOS za jedného z najvýznamnejších partnerov, uviedol Andrassy. "Osemdesiatpäť percent všetkých životných situácií, ku ktorým sa dostáva každý občan SR od narodenia až po smrť, sa odohráva na úrovni obce, mesta, a ten, kto pomáha s ich riešením, je práve miestna samospráva," odôvodnil.

Predseda NKÚ upozornil, že v rámci Národnej rady (NR) SR, v rámci vlády, sa nemôžu prijímať zásadné rozhodnutia, ktorými sa menia kompetencie, respektíve pôsobnosť miestnej samosprávy bez toho, aby tieto zmeny boli prediskutované s jej predstaviteľmi.

"V SR v týchto dňoch vrcholí legislatívna džungľa a dostávame sa asi do najväčšieho pralesa za ostatných 30 rokov existencie SR, kde sa na pôde NR prijímajú zákony bez toho, aby sa diskutovalo o tom, ako takáto nová legislatíva bude reálne v živote vyzerať," uviedol Andrassy. "Najhoršie na tom je, že tí, ktorí tieto zmeny prerokovávajú, vôbec nerešpektujú princípy a pravidlá programového rozpočtu a prípravy takýchto legislatívnych iniciatív z hľadiska dosahu na štátny rozpočet alebo na verejné rozpočty," dodal.

"Všetky rozpočty miest a obcí sú síce vyrovnané, no príjmová časť rozpočtov je nadhodnotená. Tu možno práve pri tých 4800 kompetenciách čakať, že jednoducho príde druhý, možno tretí štvrťrok tohto roku a niektoré samosprávy budú mať kardinálny problém. A to z toho, aby boli tieto kompetencie nejakým spôsobom zabezpečené," uviedol Tréger.