Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ZMOS chce prostredníctvom rezervačného systému pomôcť gastroprevádzkam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako vysvetlil hovorca ZMOS Michal Kaliňák, zlepšujúca sa epidemiologická situácia predstavuje príležitosť na reštart pandémiou paralyzovaných gastroprevádzok pri rešpektovaní potrebných pravidiel.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je vo finálnej fáze prípravy ďalšej pomoci v období pandémie ochorenia COVID-19. Spolu s partnermi finišuje s pomocou pre reštaurácie.

Využiť chce rezervačný systém, ktorý sa osvedčil pri jesennom testovaní v mobilných odberových miestach. Ako vysvetlil hovorca ZMOS Michal Kaliňák, zlepšujúca sa epidemiologická situácia predstavuje príležitosť na reštart pandémiou paralyzovaných gastroprevádzok pri rešpektovaní potrebných pravidiel. K ich dosiahnutiu pomôže povinná rezervácia a registrácia hostí v reštauráciách. "Toto opatrenie umožní manažovať maximálnu povolenú kapacitu, prerozdeliť zákazníkov do presných časových blokov či zbierať o nich informácie a kontakty pre následné trasovanie," upozornil.

Reštauračný rezervačný systém Bookio má byť k dispozícii začiatkom budúceho týždňa. "Všetky potrebné informácie na využívanie si každá gastroprevádzka nájde na stránke ZMOS v sekcii rezervačný systém, kde budú informácie o novinkách a návodoch." Zároveň k dňu uvoľňovania opatrení bude na portáli menucka.sk prístupný vyhľadávač reštaurácií, ktoré budú otvorené podľa pravidiel a na základe využívania online rezervačného systému.

Kaliňák pripomína, že podmienka rezervácií sa objavuje aj v návrhoch Iniciatívy 10 pre gastro pre bezpečné otváranie reštaurácií. Iniciatíva apeluje na kompetentných, aby umožnili gastroprevádzkam fungovať čím skôr aspoň v obmedzených podmienkach, keďže sa v nich dá dostatočne dbať na hygienické pravidlá a oveľa lepšie trasovať v porovnaní s inými priestormi.