Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Rodinné podniky sú súčasťou viac ako polovice samospráv

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Súčasná situácia poukázala na zraniteľnosť podnikov v mnohých oblastiach podnikania, uviedol ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Rodinné podniky sú pre samosprávy dôležité nielen ako zamestnávatelia obyvateľov. Ich prínos je aj vo finančnej či organizačnej podpore kultúrneho života a športových podujatí v obciach, v poskytovaní lokálnych produktov alebo v podpore lokálnej ekonomiky. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) medzi starostami a primátormi na vzorke 505 respondentov. Rodinné podniky sú podľa výsledkov prieskumu súčasťou viac ako polovice obcí.

„Súčasná situácia poukázala na zraniteľnosť podnikov v mnohých oblastiach podnikania a zároveň odkryla jej negatívny vplyv na miestne ekonomiky a samosprávu. Dôraz a pozornosť je preto potrebné venovať aj tzv. rodinným podnikom a firmám, ktoré predstavujú veľkú časť ekonomického potenciálu a sú dôležitým aktívnym prvkom miestnej ekonomiky, ale aj miestneho kultúrneho a spoločenského života, pretože sú súčasťou obce alebo jej širšieho zázemia,“ uviedol ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Súčasnú situáciu je podľa Kaliňáka treba považovať za príležitosť spolupráce medzi miestnou územnou samosprávou a lokálnymi podnikmi, ktoré vzájomnou spoluprácou môžu naštartovať a podporiť lokálnu produkciu a odbyt a na strane druhej podporiť domácu spotrebu u miestneho obyvateľstva.

Vedomosť o existencii rodinného podniku na území samosprávy má 53,9 % starostov a primátorov. Najväčšie zastúpenie rodinných podnikov, a to 56,1 %, je v poľnohospodárskej produkcii. V maloobchode je ich 40,6 %, remeselnícke služby, akými sú napríklad inštalatér, kominár, majú zastúpenie na úrovni 36,5 %. V otvorenej otázke vyjadrili samosprávy ochotu podporiť rodinné podniky pôsobiace v oblasti remeselnej a poľnohospodárskej produkcie aj zo svojho rozpočtu. Okrem toho aj napríklad poskytnutím bezplatného prenájmu priestorov, úľavou na miestnych daniach či bezplatným poskytnutím priestorov pri podujatiach obce.