Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ZMOS rozširuje servis pre samosprávy, aktuálne o on-line právny servis

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

ZMOS sa preto dohodol na spolupráci s portálom judkaty.info, výsledkom je bezplatný prístup miest a obcí k jeho službám do konca roka.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) rozširuje svoj servis pre samosprávy, aktuálne o on-line právny servis. Týka sa detailného prehľadu o slovenskej a českej legislatíve. TASR o tom informoval Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.

Združenie už v súčasnosti priebežne vypracováva rôzne manuály a komentáre k zmenám legislatívy, aktuálne informácie prináša aj na základe spolupráce s Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR či Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO). Informovanosť miestnych samospráv chce však zvyšovať, dôvodom sú podľa združenia pomerne rýchle zmeny zákonov, vyhlášok i nariadení. Na ne samosprávy reagujú napríklad zmenou svojich všeobecne záväzných nariadení (VZN).

ZMOS sa preto dohodol na spolupráci s portálom judkaty.info, výsledkom je bezplatný prístup miest a obcí k jeho službám do konca roka. "Zároveň budú pravidelne, na mesačnej báze informované o detailnom prehľade zmien v legislatíve, aby sme samosprávam uľahčili orientáciu v legislatívnych zmenách a pritom im pomohli pružne reagovať na novú situáciu," poznamenal Kaliňák. Spolupráca je tiež ďalším krokom k eliminácii rizík, ktoré môžu samosprávy sprevádzať pri rozhodnutiach, ktoré sú v rozpore s aktuálne platným právnym stavom.

Tento systém využívajú na Slovensku nielen ministerstvá a iné ústredné orgány štátnej správy, ale aj súdy, prokuratúra či viaceré firmy. Jeho využitie zo strany miest a obcí je na rozhodnutí jednotlivých samospráv.