Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Samosprávy môžu prísť budúci rok o pol miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Aj napriek úsporným opatreniam na miestnej úrovni a zvyšovaniu daní čaká samosprávy deficitné hospodárenie.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Daňové prognózy pre samosprávy na budúci rok sú neprijateľné a znamenali by zánik služieb pre občanov. V rozpočtoch miest a obcí by totiž malo dôjsť v roku 2024 k výpadku dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) v objeme takmer 474 miliónov eur. Upozornilo na to vo štvrtok vo svojom vyhlásení Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Vyzýva preto súčasnú aj budúcu vládu na zohľadnenie tohto výpadku pri príprave rozpočtu na budúci rok.

Združenie pripomenulo, že aktuálna daňová prognóza pre rok 2024 predpokladá výnos DPFO pre mestá a obce 2,020 miliardy eur, čo je v porovnaní s aktuálnou prognózou na rok 2023 vo výške 2,494 miliardy eur výpadok takmer 474 miliónov eur. "V prípade, že by chcela samospráva výpadok DPFO sanovať z výnosu dane z nehnuteľností, musela by sa daň z nehnuteľnosti pre rok 2024 zvýšiť o takmer sto percent, čo je pre ZMOS rovnako neprijateľné vzhľadom na sociálno-ekonomickú situáciu občanov," zdôraznil predseda ZMOS Jozef Božik.

Združenie vo vyhlásení upozornilo, že kompetencie miestnych samospráv sa nemenia, s výnimkou preneseného výkonu na úseku stavebného konania. Vyše 4000 kompetencií budú mestá a obce vykonávať aj v roku 2024. Aj napriek úsporným opatreniam na miestnej úrovni a zvyšovaniu daní čaká samosprávy deficitné hospodárenie, čo by znamenalo znemožnenie poskytovania služieb pre občanov, všestrannej starostlivosti a miestneho rozvoja.

"Aby sme sa vyhli tomuto scenáru, ktorý nás v určitej miere neminie, žiadame súčasnú vládu o "biely rozpočet" na rok 2024 a novú vládu o začatie spoločných rokovaní k návrhu rozpočtu verenej správy na rok 2024, aby sme sa nestali len prevádzkarmi a údržbármi vlastných úradov a zariadení, ale plnohodnotným orgánom verejnej moci, ktorý sa môže postarať o kvalitný život svojich občanov a všestranný rozvoj územia," dodal Božik.

Ministerstvo financií (MF) SR mrzí, že zástupcovia samospráv nevedia čítať s porozumením. "MF SR viackrát upozornilo, že aj v prípade daňovej prognózy v žiadnom prípade nejde o realistický scenár, keďže počíta s vyrovnaným rozpočtom," uviedol rezort v reakcii na vyhlásenie ZMOS.

Ministerstvo pripomenulo, že zákon o rozpočtovej zodpovednosti zaväzuje vládu formálne predložiť vyrovnaný rozpočet na rok 2024. Ide o sankciu pri súčasných vysokých úrovniach verejného dlhu. "Výbor je preto viazaný predstaviť aj prognózu príjmov a vybraných výdavkov na tomto zákonnom predpoklade. Vyrovnaný rozpočet na budúci rok však nie je realistickým scenárom, keďže s nástupom novej vlády táto sankcia pominie," upozornilo MF.

Avizovalo, že výbor po voľbách pripraví novú prognózu, ktorá bude vychádzať z fiškálnych cieľov novej vlády. Na základe nej uvidia samosprávy reálny predpoklad ich daňovo-odvodových príjmov.

"MF SR by ocenilo, aby si zástupcovia samospráv overili svoje domnienky priamo u nás ešte pred tým, ako zavádzajúco informujú média a verejnosť," dodal v reakcii rezort financií.