Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

ZMOS: Samosprávy nemajú informácie k dofinancovaniu nákladov na stavby

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Milan Kapusta

Združenie sa listom obrátilo na ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí).

Bratislava 26. júla (TASR) – Vysoká inflácia ohrozuje realizáciu eurofondových projektov miest a obcí. Samosprávam totiž chýbajú informácie k dofinancovaniu zvýšených cien stavebných materiálov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) preto požiadalo o urýchlené zverejnenie metodiky v rámci zazmluvnených dopytových projektov po verejnom obstarávaní z európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). V utorok o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

ZMOS sa listom obrátilo na ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí). "Dôvodom sú chýbajúce informácie a detailné usmernenie k dofinancovaniu zvýšených cien stavebných materiálov, pre ktoré samosprávy nedokážu realizovať eurofondové investičné projekty a stavebné firmy odstupujú od vysúťažených zákaziek," uviedol Kaliňák.

Novela zákona o príspevku poskytovanom z európskych investičných a štrukturálnych fondov, schválená 19. mája, umožňuje zvýšenie financií pre národné projekty aj dopytové výzvy z dôvodu enormného zvýšenia cien stavebných materiálov. ZMOS sa odvoláva na vyjadrenie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR z 19. mája, podľa ktorého novela zákona o eurofondoch umožní pružné dofinancovanie nielen národných eurofondových projektov, ale tiež umožní zvýšiť financie projektov z klasických dopytových výziev. "V tomto stanovisku rezort investícií uvádza, že o konkrétnej podpore zvýšenia konkrétnych typov projektov rozhodnú jednotlivé ministerstvá, ktoré riadia operačné programy. Zatiaľ sa tak nestalo," zdôraznil Kaliňák.

Predseda ZMOS Branislav Tréger priblížil, že o príprave metodiky MIRRI informovalo už 10. júna a o jej zverejnenie združenie žiadalo aj na zasadnutí tripartity 13. júna. "Na tomto zasadnutí pani vicepremiérka sociálnych partnerov informovala, že metodika bude zverejnená k 15. júlu 2022. Zatiaľ sa tak neudialo a metodika k zvýšeniu cien stavebných materiálov v nadväznosti na schválenú novelu zákona o eurofondoch nebola doposiaľ zverejnená," dodal Tréger.