Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ZMOS uplatnilo pripomienky k systému implementácie plánu obnovy

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Združenie tiež navrhuje, aby pri nedostatočnom počte predložených žiadostí vyzval zodpovedný orgán k náprave žiadosti aj po termíne spolu so stanovením nového termínu na predloženie žiadosti.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti SR. Pripomienky poslalo na úrad vlády. Informoval o tom riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Združenie požaduje napríklad stanovenie lehôt pre ústredné orgány štátnej správy, ktoré budú zodpovedné za realizáciu konkrétnych investícií a reforiem z plánu obnovy, aby mestá a obce vedeli, kedy majú očakávať vyhodnotenie projektovej žiadosti, zaslanie zmluvy na podpis a prostriedky na realizáciu projektu. Združenie tiež požaduje implementáciou prostriedkov z plánu obnovy prostredníctvom výberu projektov z vypracovaných Integrovaných územných stratégií v jednotlivých krajoch alebo ich prioritizáciu v dopytovo orientovaných výzvach a vyzvaniach. ZMOS chce tiež presadiť, aby sa zabránilo častej aktualizácii harmonogramu výziev a priamych vyzvaní.

ZMOS tiež žiada zavedenie poistky pre prípady nárastu cien. "Dôvodom tejto požiadavky je súčasná epidemiologická situácia, ktorá spôsobila nárast cien tovarov, služieb a stavebných prác, čo sa odzrkadlilo aj v implementácii eurofondových projektov – projektoví príjemcovia nie sú schopní implementovať projekty z dôvodu nárastu cien v porovnaní s vyobstarávanými cenami pred krízovým obdobím," poznamenal Kaliňák.

Združenie tiež navrhuje, aby pri nedostatočnom počte predložených žiadostí vyzval zodpovedný orgán k náprave žiadosti aj po termíne spolu so stanovením nového termínu na predloženie žiadosti.

ZMOS zároveň navrhuje, aby v nastavení plánu obnovy bolo v jeho implementácii jasne uvedené, že "vykonávateľ vynaloží úsilie, aby predišiel častým zmenám v harmonograme výziev a priamych vyzvaní". Časté zmeny v aktualizácii harmonogramu výziev a vyzvaní môžu totiž podľa samospráv mať významný vplyv na nečerpanie prostriedkov v dôsledku nepripravenosti žiadateľa na predloženie žiadosti, zníženie dôvery a zvýšenie nezáujmu potenciálnych žiadateľov o zverejnené výzvy a vyzvania. "Príkladom toho, sú eurofondy, kde sa harmonogram výziev počas roka menil aj šesťkrát," uzavrel Kaliňák.

Sekcia plánu obnovy na Úrade vlády SR pre TASR v reakcii uviedla, že aktuálne vyhodnocuje všetky pripomienky, ktoré dostala v rámci medzirezortného pripomienkového konania k systému implementácie plánu obnovy a odolnosti. "Finálna verzia tohto dokumentu bude dostupná v priebehu niekoľkých dní," podotkla sekcia.