Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ZMOS upozorňuje na nedostatky zákona o podpore regionálneho rozvoja

Na archívnej snímke sprava predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger a ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák počas protestu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred Úradom vlády SR v Bratislave 8. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Novela údajne nerieši očakávaný chýbajúci legislatívny rámec udržateľného rozvoja regiónov.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) uplatnilo viacero pripomienok k novele zákona o podpore regionálneho rozvoja. "Novela nerieši očakávaný chýbajúci legislatívny rámec udržateľného rozvoja regiónov, ale vymedzila sa len na dočasný rozvoj regiónov prostredníctvom nových eurofondov, čo sa malo evidentne odzrkadliť vo vecnejšie príslušnom zákone o príspevkoch z fondov Európskej únie," približuje hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Pripomienky samosprávneho združenia sa týkajú definícií, vymedzenia i právneho ukotvenia účelového použitia eurofondov v samosprávnom prostredí, primárna výčitka však smeruje k časovej nesúslednosti novelizácií dvoch dôležitých zákonov pre regionálny rozvoj.

"Novela zákona o eurofondoch predbehla novelu zákona o podpore regionálneho rozvoja, od ktorej očakávame systémovú, komplexnú a udržateľnú podporu regionálneho rozvoja, neohraničenú programovým obdobím EÚ," zdôraznil Kaliňák.