Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Známe obchodné praktiky firiem s energiou skončia, tvrdí T. Malatinský

Tomáš Malatinský Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyzdvihol najmä zmenu, ktorá má do praxe zaviesť prísnejšie tresty pre podniky zneužívajúce odberateľov.

Bratislava 31. mája (TASR) - Nový zákon o energetike by mal zamedziť súčasne využívané nemorálne praktiky firiem podnikajúcich s elektrinou či plynom, najmä pri ich dodávke koncovému spotrebiteľovi. "Myslím, že nateraz známe praktiky skončia. To, že ešte niekto nájde nejakú šikovnejšiu metódu, to sa nikdy vylúčiť nedá," podotkol šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD).

Vyzdvihol najmä zmenu, ktorá má do praxe zaviesť prísnejšie tresty pre podniky zneužívajúce odberateľov. "Poskytovatelia takéhoto obchodu budú musieť dodržiavať pravidlá, ktoré si sami určia podľa predpisu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Keď tieto pravidlá dodržovať nebudú, tak im môže byť až odobratá licencia," upozornil. Dodal však, že úrad bude viac riešiť podnety od ľudí, keďže pravdepodobne nemá dostatok ľudí na "celú škálu kontrol".

Toto zlepšenie práv spotrebiteľa či posilnenie právomocí a nezávislosti regulačných orgánov zavádza ministerstvo aj pre implementáciu únijného takzvaného tretieho energetického balíčka do slovenskej legislatívy. Okrem toho zákon obsahuje aj nový režim možností, ako oddeliť výrobné a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete, a to úplným oddelením vlastníctva.