Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zníženie ciel na čínsky dovoz by mohlo zmierniť inflačné tlaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Uviedla to vo štvrtok ministerka financií Janet Yellenová na konferencii Reuters Next.

Washington 2. decembra (TASR) - Zníženie ciel z éry bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na dovážaný tovar z Číny by mohlo pomôcť zmierniť niektoré inflačné tlaky, ale „nezmení hru“. Uviedla to vo štvrtok ministerka financií Janet Yellenová na konferencii Reuters Next.

Podľa nej clá až do výšky 25 % na dovoz z Číny „prispievajú k vyšším cenám v Spojených štátoch“. Niektoré z nich spôsobujú problémy bez toho, aby mali nejaké skutočné strategické opodstatnenie, poznamenala.

Na niektoré produkty z Číny sa pritom vzťahovali výnimky, ale ich platnosť vypršala na konci roka 2020. Americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová spustila nový, cielený proces preskúmania možných výnimiek ako súčasť spolupráce s čínskymi predstaviteľmi po podpise tzv. prvej fázy obchodnej dohody začiatkom roka 2020.

Yellenová zaradila tieto výnimky medzi ďalšie kroky, na ktorých pracuje súčasná americká administratíva v snahe zmierniť cenové tlaky, vrátane spolupráce s prístavmi a súkromnými firmami na odblokovaní dodávateľských reťazcov a udržaní toku produktov k spotrebiteľom.

"Toto je proces, ktorým možno znížiť tarify. Myslím si, že by to mohlo byť užitočné," povedala o výnimkách na clá, pričom zdôraznila, že to neznamená "zmenu hry".

Ministerka tiež uviedla, že v súčasnosti nemá na programe návštevu Číny, ale očakáva, že bude pokračovať v rokovaniach so svojím náprotivkom, vicepremiérom Liou Che, o mnohých ekonomických otázkach, ako sú čínske technologické postupy, trhy s cennými papiermi, praktiky výmenných kurzov a snahy Číny o vyváženie svojej ekonomiky smerom k osobnej spotrebe.