Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zníženie DPH na potraviny by podľa Matoviča spôsobilo výpadok dane

Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister financií pripomenul, že DPH je kľúčová daň pre verejné financie.

Bratislava 26. januára (TASR) - Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny by spôsobilo v štátnom rozpočte výpadok 150 až 200 miliónov eur. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií SR Igor Matovič (OĽANO).

"Návrh, tak ako je postavený, by predstavoval výpadok pre štátny rozpočet približne 150 až 200 miliónov eur ročne. Čakáme na návrh, ktorý zatiaľ neprišiel. Prišlo to A, čakáme, komu zobrať 150 až 200 miliónov eur ročne, či teda pán (Jaroslav) Karahuta (Sme rodina, predseda Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie, pozn. TASR) chce zobrať zdravotníkom alebo záchranárom, učiteľom alebo deťom v škôlkach. My sme pripravení počúvať," povedal Matovič. Existuje podľa neho uznesenie vlády z októbra 2020 o tom, že ktorýkoľvek minister, ak príde s návrhom, "kde chce rozdávať", zároveň musí prísť s návrhom, "komu zobrať".

Minister financií pripomenul, že DPH je kľúčová daň pre verejné financie. "Vyberáme cez DPH 7,5 miliardy eur. Aby sme si to predstavili, do zdravotníctva dávame 5,5 miliardy eur," poznamenal. Je to teda podľa neho mimoriadne dôležitý zdroj financií pre chod štátu. "Ak nechceme byť bohapustí populisti, musíme sa správať voči verejným financiám zodpovedne," podčiarkol.

"Spracovávame analýzu, v číslach, s dopadom na štátny rozpočet. Musíme ju ešte verifikovať s Inštitútom finančnej politiky. Skúmame ďalšie možnosti, lebo ak by sme chceli zaťažiť štátny rozpočet výpadkom, tak by sme museli povedať, odkiaľ by sme (chýbajúce) peniaze zobrali. Žiaden rezort sa nebude hlásiť, že nám poskytne zdroje. Takže hľadáme iné možnosti, ako kompenzovať hlavne slovenských potravinárov, najmä cez kompenzáciu energií alebo ceny práce," informoval k téme DPH na potraviny agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Podľa svojich slov by bol najradšej, aby na slovenské potraviny bola čo najnižšia DPH, aby sa na Slovensku predávalo 90 % slovenských potravín a aby Poliaci a Maďari chodili kupovať potraviny na Slovensko. "My diskusiu budeme na vláde viesť. Snažíme sa hlavne o také riešenie, ktoré pomôže slovenským potravinárom, pretože sú najviac ohrození. Ak sa v Poľsku zavedie nulová DPH na potraviny, tak poľskí výrobcovia budú (na trhu) vo výhode," povedal.

Vlčan avizoval, že vo veci energií bude hovoriť so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom (SaS), aby zistil, kto profituje zo zvýšených cien energií. "Aby sa prípadne tam vedeli hľadať dodatočné zdroje, z ktorých by sme vedeli podporiť slovenské potraviny," dodal šéf ministerstva pôdohospodárstva.

Výbor Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie žiada rezort pôdohospodárstva a financií prehodnotiť výšku DPH na základné potraviny a služby gastrosektora. Vyplynulo to z utorkového (25. 1.) rokovania výboru. "Výbor žiada v návrhu uznesenia ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo financií o prehodnotenie výšky DPH na úroveň 5 % na základné potraviny a pre gastrosektor a následne žiada predložiť úpravu zákona 222 z roku 2004 (o DPH) v skrátenom legislatívnom konaní," povedal predseda výboru Karahuta. Uznesenie bolo podľa neho prítomnými členmi výboru jednomyseľne schválené.