Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Zníženie odvodov do 2. piliera sa nedá vylúčiť, tvrdí R. Fico

Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda chce v prvom rade podľa jej predsedu hovoriť o možných zmenách v systéme s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS).

Bratislava 21. apríla (TASR) - Zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 9 % sa nedá vylúčiť. Vláda chce však podľa jej predsedu Roberta Fica (Smer-SD) v prvom rade hovoriť o možných zmenách v systéme s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS).

"Pokiaľ ide o konsolidáciu verejných financií, nás naozaj trápi, že miliardu eur musíme doplácať do Sociálnej poisťovne (SP), lebo nemá peniaze kvôli tomu, že je odklon peňazí do druhého piliera. Budeme riešiť tento problém, ako ho budeme riešiť, v tomto okamihu ešte nechcem hovoriť. Vylúčiť sa nedá nič, ale máme záujem na dohode s DSS a verím, že tá dohoda bude," povedal Fico v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Okrem chýbajúcich peňazí v SP je problémom druhého piliera podľa neho aj to, že tento systém v súčasnosti znehodnocuje peniaze sporiteľov. V tejto súvislosti plánuje vláda prijať dve opatrenia - opätovné zavedenie garancií v dôchodkových fondoch a otvorenie druhého piliera.

"Chceme otvoriť druhý pilier a vysvetliť slovenskej verejnosti, v čom sú riziká účasti v druhom pilieri, ako ľudia strácajú peniaze. Urobiť normálnu kampaň, bude to veľmi korektné, pretože takú istú kampaň urobili DSS, keď lákali ľudí," pripomenul Fico s tým, že minister práce Ján Richter a jeho štátny tajomník Jozef Burian (obaja Smer-SD) už dostali za úlohu pripraviť príslušné materiály na rokovanie vlády.

"Je zjavné, že po základnom rozpozeraní sa tejto vlády z vyjadrení pána Fica cítim, že mu tečie do topánok a že začína vnímať zložitosť súčasnej situácie," reagoval na tieto vyjadrenia predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Aj keď sa Fico podľa neho stále drží tvrdení, že peniaze na konsolidáciu verejných financií získa vyšším zdanením bohatých, uvedomuje si už, že to zďaleka nebude stačiť.

"Smeruje to k tomu, že jediné dostupné zdroje, ktoré im zostanú, sú peniaze na účtoch sporiteľov v dôchodkovom systéme. Ľudia, ktorí sú tam zapojení, budú financovať výdavky tejto vlády a jej priority nielen zo svojich daní, ale aj zo svojich financií uložených na osobných účtoch, čo považujem za neprípustné, cynické a veľmi zlé," dodal vo svojej reakcii Kaník.