Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zníženie úrokových sadzieb v Číne podporilo ázijské akciové trhy

Kľúčový americký index Dow Jones Foto: TASR/AP

Výrazný nárast dnes zaznamenali predovšetkým čínske burzy, ale akcie posilnili aj inde.

Hongkong/Sydney 24. novembra (TASR) - Piatkové (21. 11.) prekvapivé zníženie úrokových sadzieb v Číne podporilo akciové trhy na Ďalekom východe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výrazný nárast dnes zaznamenali predovšetkým čínske burzy, ale akcie posilnili aj inde. Podľa expertov je po prvom znížení úrokových sadzieb v Číne po vyše dvoch rokoch treba počítať s ďalšími opatreniami na podporu ekonomiky. To zvýšilo rizikový apetít investorov, ktorý obmedzovalo ochladenie čínskej ekonomiky.

V Hongkongu posilnil index Hang-Seng o 1,9 %. Index CSI300, na ktorom sú najväčšie firmy kótované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, si pripísal 2,4 %. Šanghajský Composite index vzrástol o 1,7 % a dočasne sa dostal na 3-ročné maximum. A ázijský index MSCI sa zvýšil o 1,3 %.

Zníženie úrokových sadzieb v Číne je pozitívnym signálom pre investorov, uviedol stratég firmy AMP Capital Shane Oliver. Spoločne so stimulačnými opatreniami v Európe a Japonsku to môže vykompenzovať ukončenie programu nákupu dlhopisov v USA.