Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Zosuv pri Šútove môže zmeniť trasu diaľnice D1

Zosuv pôdy v horskom masíve neďaleko obce Šútovo (okres Martin) Foto: TASR/Pavol Ďurčo

K zosuvom pôdy malo dôjsť v lome medzi obcami Kraľovany a Šútovo.

Šútovo 18. apríla (TASR) – Zosuv pôdy v horskom masíve neďaleko obce Šútovo (okres Martin), ktorým by mal v budúcnosti prechádzať koridor diaľnice D1 Turany –Hubová, môže spôsobiť modifikáciu trasy diaľnice a nie je vylúčený ani časový posun začiatku výstavby.

TASR o tom informoval hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a.s. Marcel Jánošík.

NDS preto pristúpila k monitoringu inkriminovanej oblasti.

„Keďže ide o výnimočný zosuv, čo do rozsahu, je možné, že budeme musieť pristúpiť k modifikácii trasy diaľnice v tomto úseku. Rovnako v tejto chvíli nie je vylúčený ani časový posun začiatku výstavby. Stavba diaľnice D1 Turany – Hubová, ktorá vedie hornatým územím Slovenska, je momentálne v procese prípravy. V súčasnosti sa uskutočňuje verejné obstarávanie na dodanie všetkých typov projektovej dokumentácie ako aj verejné obstarávanie na monitoring veľkých šeliem,“ doplnil Jánošík.

Podľa hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvie Jančovičovej dnes zástupcovia viacerých rezortov riešili situáciu v Šútove. „Na základe predložených podkladov bola situácia zhodnotená ako kritická, pričom bolo rozhodnuté, že bude zriadená pracovná komisia so zástupcov dotknutých rezortov,“ povedala Jančovičová.

Zosuv pôdy v horskom masíve neďaleko obce Šútovo (okres Martin), ktorým by mal v budúcnosti prechádzať koridor diaľnice D1 Turany –Hubová, môže spôsobiť modifikáciu trasy diaľnice.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


K zosuvom pôdy malo dôjsť v lome medzi obcami Kraľovany a Šútovo. Lom od obce Kraľovany prenajíma Vladimír Sopúch, ktorý odmieta tvrdenia o zosuvoch a stav v lome považuje za klasický ako po každej zime.

Na snímke nájomca lomu Vladimír Sopúch ukazuje na praskliny a prepadlisko.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


„Žiadny zosuv tu nehrozí. Myslím si, že na 99 percent je to stabilizované. Od decembra sme v lome nepracovali. V strede minulého mesiaca mi hlásili, že v západnej strane sa nad hranou lomu prepadli určité časti lesa. Pri obhliadke som zistil prepadliská hlboké 5 až 6 metrov, pod ktorými museli byť jaskyne. Takéto trhliny sa nájdu v tomto lome po každej zime. Ale hlavné prepadlisko, ktoré má ohrozovať osadu Rieka, je od ťažby vzdialené zhruba 500 metrov,“ dodal Sopúch.